Letovanje sa srpskom platom

Objavljeno: 25.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Statistika pokazuje da je prošle godine 43 odsto anketiranih građana na letovanje potrošilo više od 500 evra. Trećina je do mora uspela da stigne sa 300 do 500 evra, a četvrtina je na letovanje dala od 100 do 300 evra. Ima putnika, doduše svega tri odsto, koji su se brčkali i sunčali za manje od sto evra.

Koliko god bila mala, prosečna zarada u Srbiji može nas “odvesti” na more. Izbor za 40.000 dinara, međutim, nije veliki i daleko je od luksuza.
Ako sa jednom platom treba da otputuje i saputnik, o hotelima ne treba ni razmišljati.

Prosečna koverta pokriće samo smeštaj, eventualno prevoz, a svaka vanpansionska troškarenja ne dolaze u obzir.

Sa 347 evra, koliko trenutno vredi prosečna plata, u Turskoj može da se plati deset dana u hotelu sa tri zvezdice u junu i avionskim prevozom. Plata, međutim, nije dovoljna za aerodromske takse, osiguranja i dodatne troškove.

Zarada je dovoljna za avionski prevoz, 10 noćenja sa doručkom i obavezne takse u hotelu sa dve zvezdice tokom cele sezone. Za ručak i večeru, para nema. Ko može da izdrži ceo dan u autobusu, sa 40.000 dinara mogao bi da letuje i u hotelu sa četiri zvezdice. Uz doručak i večeru.

U Crnoj Gori, građani koji imaju prosečnu zaradu, mogu da plate smeštaj u hotelu sa dve zvezdice tokom čitave sezone. U hotelu sa tri zvezdice, prosek može da “izdrži” samo aranžmane tokom juna, dok smeštaj sa četiri zvezdice imaju ovakve cene samo do juna. U cenu nije uračunat prevoz, pa će za taj trošak putnik morati da “pozajmi”.

Srpski prosek zarada u Grčkoj plaća hotel sa dve zvezdice tokom čitave sezone, a tri zvezdice samo do sredine jula. Tako, na primer, deset polupansiona u hotelu sa dve zvezdice na Krfu, autobusom košta ukupno 250 evra. Isti smeštaj, ali uz avionski prevoz i sve takse staje 340 evra.

Većina hotelijera u Hrvatskoj nudi aranžmane za sedam noćenja. Polupansion u hotelu sa dve zvezdice košta od 195 do 350 evra. Putnik će morati da pripremi i novac za prevoz. Srpska plata na hrvatskom primorju može da podmiri troškove smeštaja u apartmanima, mada luksuzniji dostižu cenu i od gotovo 500 evra po osobi, takođe za nedelju dana.
Meseci rada za luksuz

Za deset dana odmora u hotelu sa pet zvezdica u Crnoj Gori, potrebno je dve do čak četiri prosečne zarade. U Turskoj je za letovanje u najprestižnijim hotelima neophodno malo više od jedne zarade do čak 5,6 proseka. Gotovo isto potrebno je i u grčkim luksuznim hotelima - za takvu uslugu treba izdvojiti od 1,2 do 5,7 zarada. Hrvatski hotelijeri sa pet zvezdica traže od 1,4 do četiri srpska proseka.

 

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana