Evru drastično pada vrednost svuda, osim u Srbiji

Objavljeno: 24.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Beta, Tanjug

Evro je danas pao na najniži nivo u odnosu na dolar u poslednja 22 meseca, zbog brojnih pokazatelja ekonomskog usporavanja u Evropi. 

Razlog za slabljenje zajedničke valute evrozone je i taj što jučerašnji samit EU nije uspeo da uveri investitore da je budućnost Grčke u evrozoni, navode berzanski trgovci. 

Međutim, glavne berze u regionu uglavnom su beležile rast akcija, budući da se još ranije računalo s negativnim ekonomskim podacima, prenela je agencija AFP.

Zajednička evropska valuta je jutros potonula na 1,2516 dolara, spustivši se na nivo poslednji put zabeležen u julu 2010, da bi se kasnije malo oporavila na 1,2544 dolara, dok je po sinoćnjem zatvaranju berze u Njujorku vredela 1,2582 dolara.

Britanski indeks akcija FTSE 100 porastao je za 0,59 odsto na 5.297 poena, uprkos tome što je u prvom kvartalu u Britaniji zabeležen veći od očekivanog privredni pad. 

Frankfurtski indeks DAKS napredovao je za 0,13 odsto na 6.293,81 poen, budući da investitori nisu reagovali na vest da je poslovno poverenje u Nemačkoj u maju palo na šestomesečni minimum.

Indeks berze u Parizu CAC 40 skočio je za 0,38 odsto na 3.014,68 poena, uprkos podacima koji su pokazali da je rast preradjivačke aktivnosti u Francuskoj usporio u maju.

- Ništa u danas objavljenim podacima ne pokazuje da se ekonomski uslovi u Britaniji i Evropi poboljšavaju. Berze danas beleže rast, ali to sigurno oslikava činjenicu da je dobar deo podataka već uračunat u kretanje akcija - ocenio je tržišni analitičar firme "CMC markets" Majkl Hjuson. 

- Kako god bilo, ukoliko zakonodavci ne smisle radikalna nova rešenja za krizu, uskoro će biti suočeni sa prospektom bliže fiskalne integracije ili će biti svedoci raspada evrozone - smatra on.

Lideri EU su, na jučerašnjem neformalnom samitu u Briselu, obećali podršku Grčkoj, ali analitičari ocenjuju da je sastanak naglasio podelu izmedju Francuske i Nemačke oko rešavanja dužničke krize u regionu. I dalje su prisutni strahovi da bi kriza, koja je već primorala Irsku, Portugaliju i Grčku da zatraže pomoć, mogla da se proširi na Španiju i Italiju. "Ako Grčka izađe (iz evrozone)... nivo širenja zaraze, iako ga je teško proceniti, mogao bi da bude poguban po evro``, navela je analitičarka "Rabobanke" Džejn Foli. "Ako Grčka ostane u sistemu, ona će u bližoj budućnosti ostati izvor fiskalnih, a moguće je i političkih šokova", ukazala je ona.

Đogović: Nema kraja padu dinara

Sa druge strane, evro u odnosu na srpsku valutu konstantno jača. NBS je jučerašnji izuzetno veliki pritisak na strani tražnje deviza uspela da donekle relaksira prodajom 80 miliona evra, ali i uz rast vrednosti evra za oko 70 para.

Ekonomista Saša Đogović izjavio je da slabljenje dinara ne može da se zaustavi jer domaća valuta predstavlja ogledalo slabe i nekonkurentne srpske privrede.

- Sada niko ne može precizno da kaže gde će i kako dinar završiti osim da će se slabljenje nastaviti tokom većeg dela ove godine - kazao je Đogović.

On je istakao da privreda Srbije ima izuzetno slabe i loše izvozne performanse zbog čega je logično da ni dinar ne može da ima "jake mišiće".

Đogović je rekao i da se devizne rezerve troše brzo u odbranu neodbraninjivog, jer devizni kurs nema realnu osnovu na kojoj bi počivao.

- Do sada je oko 900 miliona evra prodato i taj trend će se nastaviti. Moguće je da će u određenom trenutku doći do zaoštravanja monetarne politike i povećanja referentne kamatne stope, ali to ne znači da može doći do zaustavljanja trenda deprecijacije - ocenio je Đogović.

Dinar je danas oslabio prema evru za 0,6 odsto i zvanični srednji kurs iznosi 115,4638 dinara za jedan evro, što je najniža vrednost domaće valute prema evropskoj. 

Đogović, koji je i saradnik u Institutu za tržišna istraživanja, kazao je da je dinar i dalje precenjena valuta.

- Živeli smo u bajci 'Carevo novo odelo' u kojoj su svi pričali da car odnosno dinar ima fantastično novo odelo i fantastičnu moć, a u stvari kada zagrebemo ispod kvazi odela dolazimo do ogoljene realnosti u kojoj rastu deficiti na svim nivoima - budžetski, trgovinski i platno-bilansni uz glopirajuće zaduživanje -  naglasio je on. 

Đogović je dodao da je "žutim kartonom" od Međunarodnog monetarnog fonda odnosno zamrzavanjem aranžmana krajem januara ove godine izbačen i poslednji kamičak garanta makroekonomske stabilnosti u Srbiji.

MMF je time ukazao na neefikasnot ekonomske politike vlade, kazao je Đogović, što je za posledicu, kako je ocenio, imalo postepeni otklon investitora od srpskog tržišta i sve veći odliva kapitala iz Srbije, čim je došlo i do "proklizavanja" i deprecijacije dinara.

Taj trend će se će se nastaviti dok se ne sklopi novi aranžman sa MMF, kazao je on, ali je istakao da će novi aranžman zahtevati znatno bolnije i rigoroznije mere i suštinske transformacije javnog sektora na svim nivoima i bez odlaganja.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana