Mrtvu berzu ni izbori nisu oživeli

Objavljeno: 24.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Broker Sinteza invest grupe Nenad Gujaničić kaže da na kretanja na domaćem tržištu kapitala nisu uticali ni rezultati predsedničkih izbora. Takođe, kako dodaje, ni nakon formiranja nove vlade ne treba očekivati nikakav talas optimizma.

- Poslednjih nekoliko meseci se praktično ništa ne dešava na domaćem tržištu kapitala, sem što ono lagano tone: indeksi klize na dole već desetak sedmica uzastopno, a investitora je malo - kaže Gujaničić, uz opasku da se teško može očekivati bilo kakav napredak, pogotovo „s obzirom da se loše ekonomske vesti ponovo valjaju Evropom„.

- Investitora je malo, a stranci neće da kupuju domaće akcije jer nam je država bušna na sve strane -  ukazuje Gujaničić. Trenutno stanje, dodaje, najbolje pokazuje kretanje cene akcije Naftne industrije Srbije, najlikvidnije hartije na Beogradskoj berzi. 

- NIS trenutno na berzi vredi 800 miliona evra, a u prošloj godini je napravio čist profit od 400 miliona evra. To je, dakle, investicija koja bi se vratila za samo dve godine, ali nema zainteresovanih ulagača, toliko smo atraktivno tržište - objašnjava Gujaničić. 

On dodaje da je prosečan dnevni promet u trgovanju na Beogradskoj berzi na njenom vrhuncu 2007. godine iznosio između osam i devet miliona evra. Lane su dnevni prometi bili vredni milion i po evra, a od početka ove godine tek 600-700 hiljada evra.

Ovog ponedeljka se desilo nešto što je, makar, podsetilo na „slavnije” dane Beogradske berze: dnevni promet je iznosio oko pet miliona evra, a u velikim iznosima, uz prosečan pad cene od oko 1,5 procenta, trgovalo svim najznačajnijim akcijama. Ipak, napominje Gujaničić, to nije imalo nikakve veze ni sa rezultatom predsedničkih izbora, ali „ni sa bilo kakvom realnom trgovinom”.

- Reč je o izolovanom incidentu koji nam se neće skoro ponoviti. Najverovatnije je da je neki fond prekomponovao pozicije u svom portfelju, što bi se reklo, premestio iz levog u desni džep - kaže Gujaničić. 

Podsetimo, u ponedeljak se akcijama AIK banke trgovalo u vrednosti od 146 miliona dinara, Komercijalnom bankom za 124 miliona, NIS-om za 68 miliona, „Imlekom” za 40 miliona, „Sojaproteinom„ za 23 miliona... To su sve vrednosti nekoliko desetina, pa čak i stotina puta veće od onih po kojima se ovim akcijama u ostalim danima trguje.

- Dnevni promet od pet miliona evra je za našu berzu u ovom trenutku misaona imenica. Da je bilo realne kupovine taj investitor bi nastavio da kupuje i narednih dana. Ali to su bile cene po kojima u ovom trenutku realno ne postoji tražnja, tako da je izvesno reč o prepakivanju vlasništva - objašnjava naš sagovornik.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana