Dinar na nizbrdici, novo dno 115,44 dinara za evro

Objavljeno: 24.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Za godinu dana dinar je izgubio16,2 odsto svoje vrednosti i danas je uprkos novoj interveniciji Narodne banke od 20 milona evra za jedan evro potrebno 115,44 dinara.

Slabljenje dinara eskaliralo je naročito u periodu posle izbora održanih 6. maja. Poslednjeg radnog dana pre izbora 4. maja jedan evro po srednjem kursu Narodne banke vredeo je 111.9 dinara, da bi samo dve nedelje približio vrednosti od 116 dinara.

Aanalizirajući kretanje kursa evra, zanimljivo je primetiti da je od momenta raspisivanja izbora 13.marta dinar bio relativno stabilan. Za dva meseca koliko je trajao period od raspisivanja do održavanja izbora evro je izgio tek samo 0,9 odsto vrednosti i sa vrednosti od 110,9 pao je na 111,9 dinara.   

Sa objavljivanjem imena mandatara očekuje se da će biti zaustavljeno naglo slabljenje dinara, ali nažalost - trend će se zadržati.

 - Čeka se dobra vest, odnosno da čujemo ime mandatara. Ovakva situacija nikome ne prija, jak je psihološki faktor - kaže jedan od dilera, učesnika na međubankarskom deviznom tržištu.

U Unikredit banci kažu da je „slabljenje dinara delom uzrokovano i ishodom predsedničkih izbora, te nesigurnošću oko formiranja vlade i odsustva MMF-a“.

Najveću cenu velikih fluktuacija domaće valute platili su i plaćaju građani i privreda. Ono što jeste išlo u prilog građanima koji imaju kredite jeste pad euribora i libora, pa su zbog varijabilnih kamata njihova zaduženja usled smanjenja ove dve kamatne stope u evrima bila niža. Ali jačanje evra doprinelo je da njihov dug u domaćoj valuti, jer se obaveze plaćaju i dinarima, bude veći.

- Sadašnji, visok kurs evra se formira na osnovu odnosa ponude i tražnje, gde ponude skoro i da nema, a tražnja je ista ili čak veća nego pre. Vlada je 29. marta usvojila plan uštede u budžetu od 15,7 milijardi dinara kako bi budžetski deficit bio pod kontrolom, a Ministarstvo finansija je saopštilo 15. maja da je deficit za prvi kvartal duplo veći od targetiranog nivoa sa MMF. Nastavak pregovora sa Fondom je ključna odredba stabilnosti kursa i ekonomije - kažu za “Blic” u Eurobanci EFG. 

Ipak, svi ovi nabrojani elementi mogu se uzeti u obzir tek nakon formiranja nove vlade. Ekonomista Vladimir Gligorov upozorava da će biti potrebno da nova vlada što je brže moguće obnovi pregovore sa MMF. 

- Kurs će i tada težiti da slabi, ali postepeno, sve dok se ne uspostavi platno bilansna ravnoteža. Ali sporazum sa MMF bi učvrstio očekivanja da će postojati spoljašnja finansijska podrška i tako uticati povoljno na stabilnost dinara - ističe Gligorov.

Privrednici, kao i građani, koji zavise od kretanja evra, trpe zbog slabljenja dinara. Izvoznicima, međutim, jačanje evra odgovara. 

Zoran Ilić, vlasnik “Biomelema”, kaže da se u dvodecenijskom iskustvu navikao na šokove u poslovanju i na nestabilan ambijent. Poslovnu strategiju bazirali su na izvozu, što se u ovim vremenima pokazalo kao jedino ispravno. 

Sve više će se i usmeriti ka tržištima van Srbije, jer zbog nestabilnosti, naplata potraživanja na koju se čeka i do 100 dana, pojede sve proizvedeno.

- Nova vlada, koja bi morala što pre da se formira, morala bi akcenat da stavi na stabilnost kursa, kao i da da maksimalnu podršku izvozu, i to bez obzira na veličinu kompanije - ukazuje Ilić. 

I berza čeka mandatara 

Za razliku od ponedeljka kada se na Beogradskoj berzi trgovalo u ukupnom iznosu od 4,6 miliona evra, juče je ostvaren mali promet od 34,2 miliona dinara, odnosno 299.817 evra i to kroz 976 transakcija.

- I na tržištu akcija postoji izvestan stepen neizvesnosti u pogledu političkih kretanja u budućnosti. Ali to traje već nekoliko meseci i ne može se reći da su poslednja dva dana sa padom cena na berzi drugačija u odnosu na prethoni period. Niži stepen neizvesnosti može se očekivati kada dođe do formiranja vlade i kada učesnici na tržištu sagledaju program ekonomskih mera koji će ponuditi nova vlada - naglašava Nenad Gujaničić, broker Sinteza invest grupe



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana