Nije lako zaraditi do 2,7 milijarde evra

Objavljeno: 23.05.2012


Vesti izvor: Kamatica

Da je Srbija članica EU, dobijala bi oko 1,6 milijardi evra godišnje iz poljoprivrednih i ruralnih razvojnih fondova, koji su 2010. godine iznosili ukupno 55 milijardi evra. 

Pomenimo, status kandidata za članstvo u EU znači pristup novim fondovima za poljoprivredu, koja čini deset odsto BDP-a Srbije. Međutim, Evropa nam poručuje da, ako kanimo da iskoristimo te mogućnosti, mnoge stvari u našoj poljoprivredi moraju krenuti drugačijim tokom. Recimo, nephodne su promene u strukturi proizvodnje, u organizovanju poljoprivrednih gazdinstava, upravljanju resursima, sistemu kontrole proizvodnje, pristupu tržištu...

Ipak, glavna karakteristika srpske poljoprivrede je proizvodnja kvalitetne hrane i EU od Srbije neće tražiti da se toga odrekne, već samo da se pridržava određenih propisa u procesu proizvodnje, poručili su nam evropski zvaničnici sa debate koja je na Novosadskom sajmu organizovana u sklopu obeležavanja „50 godina zajedničke evropske politike u oblasti poljoprivrede”.

- Nećemo vas, propisima EU, terati da proizvodite krastavce određene veličine i oblika, ali će ti uslovi propisivati pre svega investicije u zaštitu životne sredine. Vaš paradajz je ukusan i neće niko tražiti da bude drugačiji, već samo da se pridržavate određenih propisa u procesu proizvodnje, kazao je ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio.

Takođe, akcenat će biti i na proizvodnji organske hrane, za koju je Srbija bogomdana, i te bi resurse bilo šteta ne iskoristiti, poručili su evropski zvaničnici.

Poljoprivrednici će, od 2014. godine, dobijati podršku zavisno od korišćenja projekata za zaštitu životne sredine i od količine organske proizvodnje, rekao je Direktor za međunarodne odnose i proširenje u okviru Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije Džon Klark dodajući da EU želi da poruči Srbiji da je jako bitno da se održi kontrola poljoprivredne proizvodnje.

Proizvodnja organske hrane će verovatno rasti u budućnosti, zahvaljujući domaćoj podršci i aktuelnim trendovima u svetu, a Evropljani ističu i značaj zakona u tom domenu, koji smo usvojili lane, međutim, poručuju nam da vajde neće biti ako ga ne primenimo u potpunosti.

Takođe, preporuka EU je da politiku subvencionisanja postepeno usklađujemo sa evropskom regulativom i to tako da se smanji pritisak direktnih subvencija na proizvodnju.

Srbija će u trenutku kada uđe u Evropsku uniju (EU) imati pravo da koristi od 1,1 do 1,7 milijardi evra iz evropskih fondova za razvoj poljoprivrede, kazao je na Sajmu i zamenik ministra poljoprivrede Holandije, Anri de Roj napominjući da naša zemlja može da računa i na oko milijardu evra iz fonda za otvaranje novih radnih mesta, što znači da srpski agrar od „vropske unije može da računa na 2,7 milijardi evra. 

Ne idu politika i poljoprivreda

- Neophodno je da Srbija ima srednjoročni, ako ne i dugoročni plan poljoprivredne politike, poznat svim poljoprivrednicima a ne da se ta politika menja od izbora do izbora - poručio je Džon Klark.

- Usklađivanje propisa Srbije i EU je proces za koji je potrebno određeno vreme. Znam da Srbija želi i da će učiniti sve da to vreme skrati kako bi što pre pristupila EU.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana