Upozorenje iz Evrope: Srbija najbliža recesiji

Objavljeno: 23.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Prema najnovijoj prognozi Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), očekuje se da privredni rast u Srbiji bude najniži u regionu jugoistočne Evrope - 0,1 odsto.

Narodna banka Srbije ostala je, pak, pri prognozi privrednog rasta od 0,5 odsto. U poslednjem, majskom izveštaju o inflaciji, NBS očekuje da će pad privređivanja, nastao zbog oštre zime u februaru i jednomesečnog prekida rada „Železare Smederevo“, biti nadoknađen oporavkom industrijske proizvodnje u drugoj polovini godine s obzirom na to da bi, prema ranijim najavama, i „Fijat“ uskoro trebalo da počne proizvodnju u Kragujevcu.

Privredni rast će, u najboljem slučaju i prema oba scenarija, biti manji od jednog procenta, i to ukoliko loš početak godine bude bude “ispravljen” većom proizvodnjom i izvozom u drugoj polovini godine. Naime, u prvom tromesečju ove godine, izvoz je zabeležio pad od 5,3 odsto, dok je industrijska proizvodnja smanjena za blizu šest odsto u odnosu na isti period prošle godine. 

- Sa sadašnjim indikatorima, dobro bi bilo ako budemo na nuli - kaže Miroslav Zdravković, ekonomista, podsećajući da je EBRD Hrvatskoj i Sloveniji predvideo negativan privredni rast u 2012. 

On napominje da bi srpski BDP, hipotetički, mogao da raste i više od jedan odsto ukoliko bi proizvodnja u “Fijatu” u drugoj polovini godine radila punom parom, ali dodaje da se to još uvek ne može sa sigurnošću očekivati.

Nikola Fabris, glavni ekonomista Centralne banke Crne Gore, takođe ne isključuje u potpunosti mogućnost ulaska u recesiju.

- Za Srbiju je, kao i za sve zemlje regiona, realno očekivati da stopa rasta bude u rasponu od niske negativne do niske pozitivne stope, dakle plus-minus jedan odsto - dodaje on. 

Prema Zdravkovićevim rečima, to što Srbija ima nešto slabiju prognozu rasta nego druge zemlje regiona posledica je relativno veće zaduženosti i drugo, veće zavisnosti od izvoza nego što je to, na primer, slučaj sa Crnom Gorom i BiH. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana