Sve zamke potrage za stanom

Objavljeno: 22.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Danas u Srbiji ni 100.000 evra u kešu nije garancija da će se brzo doći do željenih kvadrata. Potraga za krovom nad glavom može da traje mesecima. I taman kada je kupac pomislio da je našao stan po meri, ispostavi se, recimo, da nedostaju papiri. Nemoguća uknjižba, nema upotrebne dozvole, čeka se legalizacija.

Ili je situacija obrnuta, dokumentacija kompletna, ali kvalitet neadekvatan, raspored prostorija očajan. Za izgubljeno vreme kupci krive agencije za promet, koje nisu odmah „otvorile karte“.

U Srbiji, trenutno, prema procenama, oko 13.000 novoizgrađenih ili stanova u izgradnji čeka kupce. Mnogo je razloga za tako veliki broj neprodatih nekretnina. Kriza, niska platežna moć, strah od gubitka posla, ali i dalje paprena, nerealno visoka cena kvadrata, koju investitori ni za jedan cent neće da spuste. Radije će da čekaju kupca i više od dve godine nego da pojeftine kvadrat.

Sa druge strane, cifra od 13.000 stanova trebalo bi da znači bogatu ponudu, ali to na terenu nije tako. Mnogo stanova je u postupku legalizacije, deo nekretnina je na zapuštenim gradilištima, jer investitori nemaju novca da posao privedu kraju. Takođe, uz novogradnju oglašavaju se i stari stanovi, koji treba da promene vlasnika. I tu je situacija očajna. Gomila prodavaca, koji zapravo teško da žele da prodaju svoju nekretninu. Ili bi, što je masovna pojava, da uzmu novac i mesecima ostanu u stanu, što je za kupce neprihvatljivo.

Među agencijama za promet nekretnina je mnogo mešetara. Ima i onih koji su spremni da čak i prikriju sve nedostatke stana. A kada ih kupac pritisne da pokažu na primer papire - od posla nema ništa. Ali, malo je onih kupaca koji znaju da čitaju i da traže svu neophodnu dokumentaciju. Na advokate agencije kupci mogu da se oslone samo ako je agencija proverena. Za ostale, moraju da angažuju svoje advokate.

Kuća i takse

Ako kupac ne želi stan nego kuću, pod uslovom da ima ili obezbedi plac, u sopstvenoj režiji može da sazida kvadrat za 350-400 evra. Na to treba dodati projektovanje od 12 do 15 evra po kvadratu, ali i komunalije, priključke, takse, naknadu za uređenje zemljišta, što je još oko 200-300 evra po kvadratu, a ako je lokacija ekskluzivna onda i više.

- Više od pola godine tražim nekretninu za sebe i oca. Kada sam našla odgovarajući stan ispostavilo se da nije uknjižen, da vlasnik nije platio porez, da nema dokaze da su prethodni vlasnici izmirili obaveze. Sve papire sam skupljala umesto njega i na kraju više nije želeo meni da proda stan. Pokušala sam da kupim stan i od investitora, ali neće da spusti cenu, koja iznosi 2.350 evra po kvadratu. I još oglašava stanove, jer nijedan nije prodao. Našla sam i nekretninu u Pariske komune, ali prodavac hoće da ostane u stanu dok ne nađe drugi smeštaj, a to može da traje godinama. Ima i onih nekretnina koje se oglašavaju ali nikako ne možete da ih pogledate, svako dogovoreno vreme se iz raznoraznih razloga odlaže dok na kraju nisam odustala - kaže Beograđanka S. V.

Beograđani se susreću i sa takozvanim lažnjacima. Naime, u oglasima mogu da se nađu stanovi koji bi svakako imali „prođu“ na tržištu, ali zapravo ne postoje. Tako agencija „navuče“ potencijalne kupce za idealne kvadrate koji su navodno sazidani na Zvezdari, Mirijevu, Višnjičkoj banji. Kada kupci pozovu, agenti im kažu da takvih lokacija u ponudi nema, ali da imaju iste takve stanove u Borči, Resniku...

Može i montaža

Za mnoge su montažne kuće najprihvatljivije rešenje da se brzo dođe do krova nad glavom, jer je useljenje moguće za mesec i po dana. Ali, i za to su potrebni parcela i dozvole kao za zidanu kuću, i plaćaju se sve naknade, takse i priključci. Kupac sam mora da uradi temelj, dovede vodovod, kanalizaciju, a u zavisnosti od kuće i opreme cena po kvadratu je od 150 do 550 evra.

- Ono što je najvažnije za kupce su čisti papiri, a takve stanove država gradi u naseljima „Stepa Stepanović“ i „Dr Ivan Ribar“.  Ali, naravno, to nije dovoljno da bismo ponudu nekretnina okarakterisali kao bogatu. Ako se stan kupuje u pretprodaji, onda kupac treba da traži garancije investitora. Jer, ako se objekat ne završi u ugovorenom roku kupac u banci može da aktivira garanciju. Jeftina varijanta je i da se kupci udruže, kupe lokaciju i tako kvadrat može da ih košta oko 700-800 evra - kaže Goran Rodić, iz Privredne komore Srbije.

Čekanje na dozvole zna da se oduži ako je dokumentacija neispravna. Pa tako rok za izdavanje dozvole umesto 60 dana može da se otegne i na godinu, jer, kako kaže Rodić, građani mahom ne umeju da sakupe potrebnu dokumentaciju i zato treba da angažuju stručnjake.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana