Srbija privalačna za ulagače

Objavljeno: 22.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Sa 2,2 milijarde dolara Srbija je u prošloj godini bila privlačnija destinacija za strana ulaganja ne samo od zemalja regiona već i od razvijenih država Evrope - Mađarske, Slovačke, Slovenije, Estonije, Finske i Islanda.

To je zato što poslodavci dobijaju jeftiniju stručnu radnu snagu, kao i zbog činjenice da nismo deo Evropske unije i možemo slobodno da izvozimo u Rusiju, Tursku i zemlje CEFTA. Značajni su i novčani podsticaji po novozaposlenom koji idu i do 10.000 evra, a nalazimo se na raskršću istoka i zapada, objašnjavaju stručnjaci.

Pošto je Bugarska privukla 1,3 milijarde dolara stranih ulaganja prošle godine ili 40 odsto manje nego godinu dana ranije, tamošnji ministar ekonomije Delijan Dobrev izjavio je da je toj zemlji Srbija glavni konkurent u privlačenju stranih investicija.

- Ne samo da nema novih investicija, nego se i neke kompanije povlače iz Bugarske. Ovo je noćna mora za aktuelnu vladu jer su strane investicije odraz toga kako nas stranci vide - kaže Stefan Antonov, konsultant za strana ulaganja iz Sofije, i napominje da je čak vlada unajmila renomiranu konsultantsku kuća “Mekkinzi” kako bi uočila zašto stranci u poslednje vreme zaobilaze tu zemlju.

Antonov objašnjava da je Srbija prošle godine bila privlačnija zato što Bugarska nema dovoljno jeftinu i kvalifikovanu radnu snagu, niti ulagači imaju pristup tržištima van EU. 

Naša zemlja pak ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom, Ukrajinom, kao i zemljama iz okruženja u okviru CEFTA sporazuma.

- Sve zajedno, reč je o potencijalnom tržištu od oko 300 miliona stanovnika na koje investitori mogu da računaju. Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom je stimulišući za ulagače iako on dosad nije iskorišćen - kaže Aleksandar Miloradović iz Agencije za promociju stranih ulaganja.

On objašnjava i da je porez na profit svega 10 odsto, što je jedna od najnižih stopa u Evropi, te da za razliku od drugih zemalja koje se mogu pohvaliti zavidnim nivoom stranih investicija koje su podsticane ad hok, Srbija sistematski uredila ovu oblast.

- Svaki investitor dobija podsticaje u visini od 4.000 do 10.000 evra po novozaposlenom -rekao je Miloradović.

U poslednje vreme, tačnije od izbijanja svetske krize, promenila se struktura ulagača i obim investicija. Pre 2008. su u Srbiju dolazili veliki investitori koji su zapošljavali 1.000 i više ljudi i ulagali po barem 500 miliona evra poput italijanskog „Fijata“, „Filipa Morisa“, „VIP mobajla“, dok u toku ove godine najveća investicija, izgradnja Bošove fabrike u Pećincima, neće preći 71 miliona evra, dok bi u perspektivi ta fabrika trebalo da zaposli najmanje 620 radnika. Sagovornici objašnjavaju da je talas velikih investicija prošao i da će buduća ulaganja biti usitnjena, ali tehnološki sofisticiranija.

Oklevanje u prvom kvartalu

Za razliku od dobrih rezultata na kraju prošle godine, u prva tri meseca ove statistika NBS beleži neto odliv stranih investicija od 371 milion evra. Ekonomista Vladimir Vučković objašnjava da je razlog otkup 20 odsto udela Telekoma od grčkog akcionara u januaru.

- Delimično je razlog predizborni ambijent, ali je ključni razlog oklevanje investitora da plasiraju svoj kapital zbog krize u zoni evra - zaključuje Vučković. 
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana