Vlasnici akcija Facebook-a žive u Srbiji

Objavljeno: 22.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, B92

Na najpopopularnijoj društvenoj mreži Facebook, osim ubijanja dosade, može da se “ubije” i zarada, budući da je u petak počelo trgovanje akcijama ove kompanije.

Nalozi za kupovinu su dolazili i iz Srbije, saznaje „Blic“ u Ilirici, jednoj od brokerskih kuća preko koje se može ulagati u akcije kompanija u inostranstvu.

Brokeri objašnjavaju da je procedura prilično jednostavna, te da su provizije do 1,2 odsto.

- Naši građani mogu da kupuju akcije na regionalnim i svetskim berzama, s tim što im se ne isplati da ulažu male sume. Recimo da je sve ispod 1.000 evra neisplativo jer su provizije na tu uloženu sumu i petina od tog iznosa. Na veće sume od po 10.000 ili 100.000 evra plaća se manja provizija -kaže jedan od brokera u Ilirici, koji je u tom trenutku unosio naloge za trgovanje akcijama Facebook-a iz Srbije.

On kaže da ne može da otkrije ko iz naše zemlje pokušava da se obogati na njujorškoj berzi od kompanije 28-godišnjeg Marka Zakerberga, ali da je ukupna suma kojom se trguje kap u moru u odnosu na brojke koje se vrte u ostatku sveta.

- Osim preko ove brokerske kuće, iz Srbije se na stranim berzama može trgovati i preko Foreks platformi - kaže Nenad Gujaničić, glavni broker u Sinteza investu.

- Svi koji nude trgovinu na valutnim paritetima nude i opciju trgovanja akcijama. Takođe, može se trgovati i davanjem naloga u pojedinim domaćim bankama - dodaje Gujaničić.

Konačno, građani koji žele da se kockaju na akcijama koje se kotiraju na svetskim berzama mogu i direktno da stupe u kontakt sa brokerskim kućama u inostranstvu preko interneta. Oni pošalju ugovor, kao i fakturu za plaćanje i nakon dva do tri dana postajete njihov klijent, a sva buduća trgovanja se završavaju klikom na kompjuteru sa opcijom sell (prodaj) ili buy (kupi)

Ipak, akcije Facebook-a su u trgovanju juče  pale za više od deset odsto ispod početne cene akcija od 38 dolara. Cena je na zatvaranju berze Nasdak u Njujorku bila tek 34,03 dolara. Analitičari kažu da je razlog tome to što investitorima zapravo nije jasno kako Fecebook namerava da zarađuje u budućnosti.

Koliko vi vredite Zakerbergu

Potpisnik ovih redova sa 450 prijatelja i 419 postova za Marka Zakerberga, osnivača i vlasnika „Fejsbuka“, vredi tačno 5.338 dolara. Toliko, naime, danas najvrednija društvena mreža može da zaradi od jednog korisnika koji je prosečno aktivan. Neko sa gotovo 1.000 prijatelja i duplo više postova može potencijalno da donese prihod od čak 11.195 dolara kroz reklamiranje. Upravo taj parametar, povećanje prihoda od oglašavanja, bio je jedan od kriterijuma da investitori procene da Fejsbuk, društvena mreža za povezivanje ljudi koja ništa ne proizvodi, vredi 106 milijardi dolara ili više nego Del i Hjulit Pakard zajedno.

B r o j e v i

- 1.000 evra suma ispod koje se ne isplati ulagati na inostranim berzama

- 200 evra provizija brokera na uloženih 1.000 evra

- 1,2 odsto maksimalna provizija brokera

- 106 mlrd dolara vrednost Fejsbuka

- 38 dolara inicijalna cena jedne akcije
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana