Evro prešao i preko 114 dinara

Objavljeno: 22.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Dinar je danas potonuo za 0,6 odsto prema evru i zvanični srednji kurs je 114,107 dinara za evro, uprkos prodaji 40 miliona evrTo predstavlja najslabiju vrednost domaće valute prema evru. 

Centralna banka je od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu prodala ukupno 878,5 miliona evra, računajući i današnju intervenciju, kako bi obezbedila nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta. Dinar je ove godine bio najjači 11. januara kada je evro koštao 103,6922 dinara.

Dalje slabljenje dinara prema evru i današnja intervencija NBS nisu povezani sa rezultatima predsedničkih izbora, jer je tražnja za devizama značajno veća od ponude, a izvozni rezultati su i dalje slabi, ocenili su analitičari.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da je to, pre svega, posledica pokušaja banaka da svoje pozicije drže u što većem iznosu u evrima, a što manje u dinarima, kako bi se zaštitile od rizika. 

- Dakle, ovo što se dešava, dešava se nezavisno od političkih prilika- podvukao je Nikolić i dodao da je definitivno najvažniji razlog to što imamo izraženije probleme sa platnim bilansom, nego što je to bilo ranije, a i zbog toga što smo prošle godine imali i manji rast spoljnotrgovinskog i platnobilansnog deficita. 

Drugi razlog je što ove godine ne možemo očekivati strane investicije kao prošle i pretprošle godine, jer do kraja godine nije realno očekivati da bude takav obim investicija i priliv novca u zemlju, kazao je Nikolić i dodao da i priliv stranih kredita stagnira. 


U suštini imamo čak i odliv kapitala iz Srbije, a jedan je isplata 20 odsto kapitala Telekoma Srbija, koje je država otkupila od grčkog OTE-a, objasnio je Nikolić. 

Prema njegovim rečima, zbog daljeg slabljenja kursa, ne treba dramatizovati situaciju, zato što su devizne rezerve NBS četiri puta veće od novčane mase, jer, na primer, da svi gradjani i preduzeća i kompanije hoće svoje dinare na tekućim računima i u kešu, da razmene za evre, NBS bi mogla sve da ih isplati sa četvrtinom svojih deviznih rezervi (ukupne rezerve 10,7 milijardi evra). 

I ekonomista Dragovan Milićević smatra da današnja intervencija centralne banke na deviznom tržištu i dalji pad dinara prema evru nema neke baš prevelike veze sa politikom, jer pad dinara traje konstantno, zbog činjenice da je još uvek tražnja deviza značajno veća od ponude, i zbog toga što imamo slabije izvozne rezultate.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana