U Srbiji najmanje neradnih dana

Objavljeno: 21.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Iako neke evropske zemlje, kao što je Portugal, zbog krize ukidaju državne praznike kako bi smanjili budžetski deficit i podstakle ekonomiju, u Srbiji se ovakva ideja čak i ne razmatra.

Naime, kako za Danas objašnjavaju u Ministarstvu rada i socijalne politike, naša zemlja je krajem prošle godine usvojila nekoliko novih državnih praznika i trenutno se ne razmišlja o ukidanju ili uvođenju novih datuma praznovanja. 

- Ako se uporedimo sa ostalim evropskim zemljama, mi imamo najmanje praznika i mnoge zemlje koje praznuju znatno više dana imale bi veću korist od ukidanja pojedinih praznika nego mi, naglašavaju u ovom ministarstvu. Sličnog mišljenja su i ekonomisti, koji ističu da se Srbija sa deset neradnih dana, koji se obeležavaju kao državni praznici, nalazi daleko iza mnogih evropskih i svetskih zemalja koje obeležavaju i više od 20 dana u toku godine.

Miroslav Zdravković, ekonomista, kaže za naš list da Srbija ne bi imala preterane koristi od ukidanja pojedinih državnih praznika. 

- Mi smo nedavno obeležili 1. maj kada se nije radilo dva dana i mi praktično do kraja godine nemamo nijedan praznik koji se obeležava više dana. Odokativno gledano, godina ima 52 nedelje, ako od toga odbacimo vikende i neradne dane, radno je oko 220 u toku godine, što je znatno više nego u mnogim drugim zemljama, ističe Zdravković.

On dodaje da i neke grane privrede, kao što je poljoprivreda, nisu vezane za državne praznike.

- U Hrvatskoj se vodila borba između vlasnika malih prodavnica i velikih trgovinskih lanaca, kako trgovinski lanci ne bi radili vikendom i kako bi vlasnici malih prodavnica radili tih dana da bi imali veće prihode. I to je opet rad vikendom, objašnjava Zdravković.

 Podsetimo, u našoj zemlji se prema poslednjim izmenama zakona proslavljaju dva nova praznika - 11. novembar - Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji se praznuje neradno i 21. oktobar - Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, koji se obeležava radno. Takođe, izmenama Zakona o državnim i drugim praznicima Sretenje se praznuje dva dana, odnosno 15. i 16. februara. Državni praznici u našoj zemlji su pored verskih praznika - Božića i Uskrsa, još Nova godina, koja je praznuje 1. i 2. januara, Praznik rada koji se obeležava 1. i 2. maja, dok se radno slave Sveti Sava 27. januara, Dan pobede 9. maj i Vidovdan 28. juna.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana