Wall Street spreman za deonice Facebooka

Objavljeno: 18.05.2012


Vesti izvor: Kamatica

Investitori se spremaju za Facebookov izlazak na Wall Streetu u petak, nakon procena da će najveća društvena mreža na svetu prikupiti oko 16 milijardi dolara u jednoj od najveći inicijalnih javnih ponuda u istoriji SAD-a, piše Reuters.

Društvena mreža Facebook osnovana je 2004. a danas širom sveta ima više od 900 miliona korisnika. Kompanija je u četvrtak procenila deonice na 38 dolara za jednu, ali njihova cena mogla bi da raste kada počne njihovo trgovanje, prema nekim procenama, i do 30%.

Prošle godine ova socijalna mreža osvarila je 3,7 milijardi dolara od prodaje, pa se procenjuje da bi ove godine ta brojka mogla da iznosi 6.1 milijardu dolara. Cene deonica Facebooku daju tržišnu vrednost gotovo dvostruko veću od Googlea.

Međutim, neki institucionalni investitori su ustuknuli pred kupovanjem deonica radi brige oko nedostatka perspektive za rast mreže. Facebook nastoji da pridobije više korisnika prilagođavanjem pristupa sadržaju putem mobilnih uređaja, čime se ujedno stvara pritisak na direktore kompanije za oblikovanjem oglašavanja i za korisnike mobilnih uređaja.

Financial Times također napominje da je Facebook izabrao nezgodan trenutak, s obzirom na razbuktalu dužničku krizu u eurozoni i oprez investitora.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana