Moody's snizio rejting 16 španskih banaka

Objavljeno: 18.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

Kreditna agencija Moody's srezala je kreditni rejting 16 španskih banaka i zadala dodatni udarac zemlji koja se bori s lošim kreditima u svom bankarskom sektoru.

Agencija je srezala i dužnički rejting Santander UK-a, britanske filijale španskog bankarskog diva, javlja BBC.

Među bankama kojima je snižen rejting su Banco Santander i  BBVA, najveće španske banke. Deset od 17 banaka su stavljene pod negativni nadzor, što znači da je dalje snižavanje rejtinga i dalje moguće.

Rezanje rejtinga dogodilo se nakon što je cena akcije banke Bankia pala dodatnih 14%. Njihova se vrednost u maju gotovo prepolovila.
Bankia, koja drži 32 milijardi evra problematične imovine, ovog meseca je delimično nacionalizovana. Najviše je izložena tržištu nekretnina, koje se spektakularno urušilo i izložilo banke lošim zajmovima.

Španski ministar ekonomije negirao je izvjave o povlačenju novca iz Bankije u posljednjih nekoliko dana.

- Nije tačno da se u ovom trenutku povlače depoziti iz Bankie - rekao je Fernando Jimenez Latorre.

Madrid je ujedno angažovao Goldman Sachs da nezavisno proceni vrednost Bankije, objavio je španski list Expansion.Strah od gubitaka španskih banaka pogodio je akcije širom Evrope.

Tako je španski IBEX oslabio više od dva odsto da bi se potom stabilizovao. Najveći su gubitnici bile banke, pri čemu je Santander oslabio 1,7 odsto, BBVA jedan odsto, a Bankia 0,8 odsto. Dan ranije potonula je 14 odsto.

Prinosi na desetogodišnje španske akcije porasli su na 6,39 odsto.

Iako uticaj rejting agencija zna da će biti preteran, trenutak u kojem se Moody's odlučio da  snizi rejting za ovih 16 banaka i britansku filijalu Santandera ne može biti gori, jer dolazi u vreme kada je poverenje ulagača i kreditora u španske banke već narušeno.

Snižavanje je delom posledica problema koje Španija ima sa smanjivanjem deficita i zabrinutosti da nema dovoljno sredstava da podrži banke u problemima.

Takođe se strahuje od gubitaka španskih banka zbog zajmova prenaduvanog sektora nekretnina i drugih zajmova, kao posledica pada španske ekonomije.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana