Ni dijaspora ne pomaže dinaru

Objavljeno: 18.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

 Da bismo danas kupili 10 evra u menjačnicama, treba nam četiri dinara više nego juče, a gotovo 90 dinara više nego početkom godine. Domaća valuta svakodnevno gubi na vrednosti i teško da će se taj pad zaustaviti.

Čak ni devize koje naši građani, uoči praznika i letnjih odmora, donose u Srbiju ne mogu značajnije da utiču na stabilizaciju kursa.

- Dinar uoči praznika uglavnom jača, dok je kurs tokom leta uvek bio stabilan  Međutim, očekivali smo da će se kurs proteklih dana stabilizovati, a umesto toga dinar svakodnevno slabi - kaže Borislav Brujić, predsednik Udruženja menjača Srbije.

Za prva tri meseca ove godine, iz inostranstva se ovim putem slilo 541,7 miliona evra.

- Priliv od deviznih doznaka je značajan i iznosi oko sedam odsto BDP. Ali ovaj iznos je iz godine u godinu stabilan i ne može da na deviznom tržištu Srbije izazove veće poremećaje. Taj iznos je već uračunat u postojeću ponudu deviza, i samo neko veće kolebanje u njegovom prilivu mogao bi značajno da utiče na kurs. Suština je da smo izgubili značajne devizne prilive po osnovu zaduženja i po osnovu privatizacije koja je završena. Osim toga, pritisak na slabljenje dinara je stalan zbog potrebe otplate sve većeg duga i značajnije potrebe za uvozom - objašnjava ekonomista Ivan Nikolić.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana