Šoškić: Odlaganje reformi bi oslabilo dinar

Objavljeno: 16.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, NIN

Dinar bi bio oslabljen ako bi nova Vlada Srbije odlagala reforme koje treba da doprinesu povećanju prihoda i smanjenju budžetskih rashoda, upozorio je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić. 

Šoškić je za novi broj nedeljnika NIN rekao da situacija u Grčkoj i novi odnosi izmedju Francuske i Nemačke mogu da imaju ozbiljne posledice na tržišne uslove finansiranja javnih dugova u Evropi, ali i zemalja poput Srbije.

Otuda je, kako je ukazao guverner, potreba za brzinom i ozbiljnošću fiskalnih reformi u Srbiji dodatno naglašena. 

- NBS je dužna da racionalno upravlja deviznim rezervama i politika skupog kupovanja stabilnosti intervencijama iz deviznih rezervi moguća je samo u ograničenom vremenskom periodu i ima smisla samo kao 'premošćavanje' do odlučnih i brzih reformi budžetskih prihoda i rashoda naše zemlje - precizirao je Šoškić. 

Komentarišući činjenicu da je NBS od početka godine na deviznom tržištu prodala više od 760 miliona evra i da je uprkos tome domaća valuta oslabila, guverner je istakao da je poslednjih nekoliko meseci NBS aktivnije prisutna na deviznom tržištu "radi sprečavanja prekomernih dnevnih fluktuacija, ali i radi sprečavanja većeg prelivanja deprecijacije kursa dinara u rast domaćih cena i u
smanjivanje sposobnosti izmirivanja obaveza stanovništva i privrede, odnosno radi zaštite finansijske stabilnosti u zemlji".

On je podsetio da se ostvarila procena NBS da će se odlaganje pozitivne revizije aranžmana sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) odraziti i na deprecijacijske pritiske na dinar. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana