Findomestic banka: Preduzeća prioritet

Objavljeno: 16.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Findomestik banka u Srbiji, koja je krajem prošle godine prešla u vlasništvo francuskog bankarskog giganta BNP Pariba, juče je predstavila svoj novi logo, usklađen sa grafičkim rešenjem novog vlasnika. Od sada će ispod naziva banke „Findomestic“ biti dopisane reči „BNP Paribas Group“, uz prikazan robni znak ove grupacije. 

Kako je izjavio Vladimir Marković, član Izvršnog odbora Findomestika, povezivanje sa BNP-om će doneti promene i u poslovnoj politici banke, koja će se sada znatno agresivnije širiti u segmentu poslovanja sa preduzećima, budući da je to okosnica rada BNP-a. Marković je naglasio da će Findomestik biti fokusiran na najveće privredne subjekte u Srbiji i na međunarodne korporacije koje ovde posluju, ali da će razvijati i svoje poslovanje sa stanovništvom, što je bila oblast na koju je do sada najviše i polagao, dok se odnosima sa privredom nije toliko bavio.

Upitan da li to znači da će BNP Pariba dokapitalizovati Findomestik, kako bi ta banka imala dovoljno sredstava da kreditira najveće srpske firme, Marković je ocenio da banka ima dovoljno novca za svoje sadašnje poslovanje te da poslovanje sa privrednom ne podrazumeva samo kreditiranje, a da „ćemo kad dođe trenutak, razmišljati o dokapitalizaciji“. Dosadašnja praksa banaka u Srbiji koje su u vlasništvu velikih međunarodnih sistema, a naročito onih koje ovde nemaju značajan tržišni udeo, bila je da u poslovanju sa privrednim gigantima deluju kao agenti, povezujući domaća preduzeća sa svojom matičnom bankom i tako realizuju prekogranične kredite.

- Bankarski sektor u Srbiji je primer razvoja, ali realno nije bilo dolaska novih igrača od nastanka krize. Ipak, mi smo uspeli da dovedemo BNP - rekao je Marković, ukazujući na restriktivnost monetarne politike NBS, veličinu domaćeg tržišta i veliki broj loših plasmana banaka, kao na razloge zbog kojih Srbija nije privlačna za velike strane banke. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana