Moody's snizio kreditni rejting 26 italijanskih banaka

Objavljeno: 15.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, WSJ

Bonitetna agencija Moody's započela je dugoočekivano smanjivanje rejtinga evropskih i globalnih banaka snizivši kreditne rejtinge 26 italijanskih zajmodavaca, uključujući UniCredit i Intesa Sanpaolo, saopštio je poslovni dnevnik The Wall Street Journal.

Od 26 italijanskih banaka, kod 10 je ocena za dugoročni dug i depozite snižena za jedan nivo, kod osam za dva nivoa, kod šest za tri nivoa i kod dve za četiri nivoa.

Pored toga je Moody's snizio kratkoročne bonitetne ocene za 21 banku, i to za jedan do dva nivoa.

Sniženje rejtinga, koji je obrazloženo ranjivošću na rastući broj prekida otplate kredita i potencijalne probleme s finansiranjem, očekivalo se, no ono bi ipak moglo da pogorša bankarsku krizu u Europi poskupljujući finansiranje banaka na tržištima kapitala.

 - Rejtinzi za italijanske banke sada su među najnižima u razvijenim evropskim zemljama, što je odraz podložnosti tih banaka nepovoljnom radnim okruženjima u Iitaliji i Evropi - navodi Moody's u priopćenju.

Taj je potez usledio nakon što je agencija u februaru počela da preispituje rejtinge 114 finansijskih institucija u 16 evropskih zemalja zbog mogućeg sniženja, s naglaskom na osetljivost banaka na dužničku krizu evrozone.

Očekuje se da će Moody's nakon italijanskih, sniziti i rejting španskih banaka.

Do kraja juna, više od 100 evropskih banaka, kao i divovi s Wall Streeta kao što su Bank of America i Citigroup, verojatno će imati niži rejting za barem jedan nivo.

Sniženje rejtinga, na kojem se radi od februara, podstaklo je žestoku kampanju lobiranja u kojoj banke nastoje da uvere Moody's da su njihove finansije dovoljno jake da opravdaju svoje trenutne ocene.

 Ali, nedavna eskalacija krize u evrozoni, uključujući očiglednu zavisnost mnogih evropskih banaka od kredita Evropske centralne banke, ugrozila je argumente bankarske industrije, ocenjuje Journal. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana