EU: Novo pojeftinjenje roaminga

Objavljeno: 10.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Seebiz

Evropski parlament u četvrtak je u Bruxellesu izglasao novo sniženje naknada koje se plaćaju za korištenje mobilnih telefona u inostranstvu, a koje će stupiti na snagu pre sezone letnih godišnjih odmora.

Zastupnici su velikom većinom, 578 glasova za, 10 protiv i 10 suzdržanih, podržali dogovor postignut s Većem o novoj uredbi kojom se dodatno smanjuje cena roaminga i prvi put uvode ograničenja cena za roaming kod prenosa podataka. 

Uredba stupa na snagu 1. jula ove godine, a zameniće onu iz 2007. koja ističe 30. juna.

Po računici Evropske komisije, novo sniženje cena roaminga trebalo bi da donese poslovnim ljudima koji putuju unutar EU-a godišnju uštedu od preko hiljadu evra. Prosečna obitelj koja letuje u drugoj zemlji članici mogla bi uštedi 200 evra godišnje.

Na pritisak evropskih zastupnika uvedena je prvi put gornja granica za cene roaminga kod prenosa podataka, to jest korišćenje interneta na mobilnim telefonima, tabletima i prenosnim računarima.

Operateri će od 1. jula moći zaračunati najviše 70 centi po mb, od 1. jula 2013. 45 centi, a od 1. jula 2014. najviše 20 centi. Sada nema nikakvih ograničenja i operateri su dosad mogli sami da određuju koliko će to naplaćivati.

Također se uvode nove gornje granice za pozive i SMS poruke. Od 1. jula, poziv s mobilnog telefona iz inostranstva s današnjih 35 centi moći će da košta najviše 29 centi po minutu, a kod dolaznih poziva najviše 8 centi. Slanje poruka koštaće najviše 9 centi.

Proširen je i sistem upozorenja na prevelike račune kako bi se izbegla neugodna iznenađenja po povratku s puta. Od 1. jula ove godine, operateri će slati poruke svojim korisnicima kada se približe mesečnom trošku od 50 evra i kada se nalaze u zemljama izvan EU-a.

Komisija je postavila cilj da se do 2015. izjednači cena korištenja mobilnih telefona u inostranstvu i kod kuće.

Od 2014. uvodi se konkurencija na tržištu roaminga.

- Od 2014. osiguraćemo trajno rešenje za pitanje roaminga, bolje od određivanja maksimalnih cena. Uvodimo punu konkurentnost na tržištu, olakšavanjem izbora operatera za roaming. Nađete li povoljniju ponudu od one koju imate po ugovoru s vašim operaterom, moći ćete to učiniti pomoću nekoliko klikova, kao kod biranja bežične mreže - rekla je poverenica za nove tehnologije Neelie Kroes. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana