Ulagače odbija loša poslovna klima

Objavljeno: 10.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Poslovna klima u Srbiji i dalje je nepovoljna, prema svetskim kriterijumima rangirani smo jako nisko, počev od pravosuđa pa do antimonopolskog zakonodavstva. U takvim uslovima poslovanja privući strane investitore i oživeti privredu gotovo je nemoguća misija. Sa neefikasnim javnim sektorom u gotovo svim oblastima i zakonodavstvom koje služi kao paravan, ne možemo da dobijemo ni prelaznu ocenu.

Najbolju ilustraciju poslovne klime u Srbiji daju podaci Svetskog ekonomskog foruma, koji obuhvata analizu 142 zemlje sveta. Po nezavisnosti pravosuđa zauzimamo 128. mesto. A, ako se ima u vidu da se po zaštiti intelektualne svojine Srbija pozicionirala na 107. mestu, po zaštiti prava manjinskih akcionara na čak 140. mestu od ukupno 142 zemlje, onda je nedvosmisleno jasno zašto srpska privreda stoji u mestu.

- Srbija neće izaći iz ekonomske krize sve dok su interesi političke elite na vrhu piramide interesa, dok ne reformiše javni sektor i ne podigne konkurentski položaj - kaže Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, dodajući da je to glavna „brana“ prilivu stranih investicija. -

A, da su opšti interesi stavljeni na dno piramide upućuje i pozicija Srbije na 100. mestu sa stanovišta nenamenskog trošenja sredstava javnog sektora, što ukazuje na visok nivo mita i korupcije.

U Srbiji je izuzetno nizak nivo tržišne konkurencije, zauzimamo neslavno 136. mesto, što ukazuje na monopolizovano i kartelizovano tržište. Pri tome se se antimonopolsko zakonodavstvo skoro i ne primenjuje, više je kao paravan, pa u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma smo na čak 137. poziciji.

Kada se ima u vidu ovakva pozicioniranost zemlje, pitanje je kako privući strane kompanije da svoj biznis razvijaju u Srbiji. Zasada se investitori privlače izdašnim subvencijama od slučaja do slučaja, ali kada one presuše, a postojeći ambijent poslovanja ostane nepromenjen, ko garantuje da se postojeći investitori neće preseliti na neko sigurnije tržište. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana