Zarade nemačkih vrhunskih menadžera nisu tajna

Objavljeno: 10.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Dok se u našim medijima vodi velika polemika o visini plata ovdašnjih direktora javnih preduzeća, koja gotovo da imaju oreol državne tajne, u Nemačkoj ta tema je znatno otvorenija. Tako je, nedavno, nemačka štampa objavila podatke o visini plata 30 šefova najjačih nemačkih kompanija (rangiranje prema visini godišnjeg obrta) koje čine DAX– nemački berzanski indeks.

Istraživanje na ovu temu sprovela je renomirana nemačka kompanija „Kijenbaum”, koja u saradnji sa Delegacijom nemačke privrede u Srbiji trenutno radi istraživanje o prosečnoj visini plata i varijabilnim nagradama za ukupno 86 radnih pozicija u Srbiji. Kada za dva meseca bude završena, ova studija predstavljaće i kod nas dragocenu osnovu za budžetiranje svakog preduzeća. Ona će pokazati i da se plate ovdašnjih vrhunskih menadžera, baš kao u Nemačkoj, nalaze visoko iznad proseka aktuelnog tržišta rada.

U Nemačkoj stručnjaci već odavno polemišu oko reforme plata i unapređivanja uslova tamošnjeg tržišta rada. U Srbiji reforma aktuelnog Zakona o radu predstavlja tabu temu i „vruć politički krompir u ruci”. Nijedna partija u poslednjih godinu dana nije htela da se suoči sa dopunom zakona kako ne bi izgubila dragocene izborne glasove građana. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana