Srbija je u recesiji, kaže statistika

Objavljeno: 09.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Srbija se nalazi u recesiji, izjavio je saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT), ekonomista Saša Đogović.  On je rekao da je Srbija ispunila dva uslova koja definišu recesiju, a to su pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u dva uzastopna kvartala i rastuća nezaposlenost. 

Đogović je precizirao da je u trećem kvartalu 2011. u odnosu na prethodni kvartal BDP smanjen za 0,7 odsto i da je u poslednjem kvartalu te godine opao za još 0,3 odsto, a da je procena da će BDP pasti i u prvom kvartalu ove godine.

- Srbija taj uslov za recesiju ispunjava i podvlači ga debelo, jer je u prvom kvartalu ove godine BDP sasvim izvesno niži nego u poslednjem kvartalu 2011. godine - istakao je on. 

Prema njegovim rečima, Srbija je u protekle četiri godine imala rast nezaposlenosti, koja je dostigla oko 24 odsto radno sposobnog stanovništva, sa trendom da se ta zakonomernost nastavi i da do kraja ove godine procenat nezaposlenih bude 25 odsto.

- To je, zaista, alarm koji treba da upozori celu naciju, jer da se to dešava u nekim razvijenim tržišnim zemljama bio bi znak za jednu veliku uzbunu - rekao je Đogović i dodao da u razvijenim zemljama i u slučaju da stopa nezaposlenosti dodje i do devet odsto dolazi do masovnih socijalnih nezadovoljstava. 

Saradnik beogradskog IZIT-a je ocenio da se Srbija nalazi pred ponorom duboke ekonomske i društvene krize, ističući da će nova vlada morati da ima jasnu vizuju i cilj, koji neće počivati na virtuelnim pretpostavkama, nego na realnim činjenicama, i koja će sinergijski morati da rešava nagomilane probleme.

Među tim problemima su, kako je naveo Đogović, i loša poslovna klima, visok javni dug, prevelik i nefikasan javni sektor i nedovršena reforma pravosuđa. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana