Građani plaćaju velike penale kad menjaju banku

Objavljeno: 09.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Građani koji se odluče da promene banku i da svoje obaveze refinansiraju u nekoj drugoj, i dalje moraju da plaćaju penale od dva do tri odsto, jer je tako predviđeno ugovorom koji su potpisali. Ukoliko to učine u svojoj matičnoj banci, onda nemaju nikakav trošak.

Ovo se odnosi na zajmove, koji su uzeti pre 5. decembra prošle godine kada je donet novi Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Zbog raznolikosti kamatnih stopa i uslova otplate, mnogi se odlučuju da promene banku, ali zbog toga moraju da plate kaznenu naknadu za ostatak duga.

Tako, na primer, ukoliko neko želi da prebaci 200.000 dinara zajma u drugu banku, jer mu odgovaraju kamata i duži rok otplate, svojoj matičnoj banci mora pre toga da ostavi 4.000 dinara, zbog štete koju ona trpi, jer se kredit ranije zatvara. Pod bančinim gubitkom se podrazumeva razlika između kamate ugovorene s korisnikom i tržišne kamate po kojoj banka može da plasira iznos dobijen prevremenom otplatom, uključujući i administrativni trošak. Takođe, nova banka će mu naplatiti još 4.000 dinara za obradu novog zajma. U samom startu refinansiranja, njegov trošak je minimum 8.000 dinara.

- Kako je i predviđeno Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, klijenti kojima je kredit odobren nakon 5. decembra 2011. godine, ne plaćaju proviziju ukoliko se opredele da kredit refinansiraju ili da ga prevremeno otplate, bilo iz sopstvenih ili iz sredstava koje odobrava matična banka - kažu u Unikredit banci.

Takođe, prema novom propisu korisnik zajma, uzetog posle 5. decembra prošle godine, može u svakom trenutku u potpunosti ili delimično da otplati kredit i tada ima pravo na umanjenje ukupne cene pozajmice za iznos kamate i troškova za preostali period važenja ugovora. Banka može u ugovoru da navede naknadu, ako je za period prevremene otplate ugovorena fiksna ili promenljiva kamata za stambeni kredit. U tom slučaju, provizija za prevremenu otplatu iznosi do jedan odsto.

- Treba napomenuti i to da banka može tražiti naknadu samo ako je iznos prevremene otplate veći od 1.000.000 dinara u periodu od 12 meseci - navode u Narodnoj banci Srbije.

 Banka po novom zakonu ne može da zaračunava penale za privremenu otplatu, ako se vraćanje zajma obavlja na osnovu ugovora o osiguranju, čija je namena obezbeđivanje otplate, u slučaju da se ranije izmiruje dozvoljeni minus po tekućem računu, kao i ako se otplata obavlja u periodu za koji je ugovorena promenljiva nominalna kamata, osim kod stambenih kredita.



 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana