Milijarder Carlos Slim počeo sa `pokoravanjem` Evrope

Objavljeno: 08.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Amerika Movil, telekom grupa koja se nalazi u vlasništvu meksičkog tajkuna Carlosa Slima, planira da kupi akcije holandskog KPN-a i proširi uticaj na Evropu. 

Slim, koji je prema Forbsovoj listi najbogatiji čovek na svetu, ponudio je da kupi udeo vredan do 3,2 milijarde u holandskoj firmi telekomunikacija, što je osnov za potencijalnu ekspanziju u Evropi. 

Amerika Movil, koja traži i do 28 odsto KPN, taj potez vidi kao dugoročnu investiciju koja će im omogućiti prisustvo u Evropi u vreme kada je meksička grupa ostala bez mogućnosti da se proširi na domaćem terenu.

Akcije KPN-a porasle su više od 20 odsto, a Amerika Movil, najveći operater mobilne telefonije u Latinskoj Americi.

Carlos Garsija Moreno, finansijski direktor Americk Movila rekao je da je prerano reći da li će ova kompanija preuzeti i neke druge poslove u Evropi, ali je dodao da im će KPN omogućiti da se približe evropskim tržištima. 

KPN, najveći telekomunikacioni provajder u Holandiji, je pogođen nizom problema u poslednjih nekoliko meseci zbog svog novog izvršnog direktora, Eelco Bloka, koji je preuzeo kormilo u aprilu 2011. blok je suočen sa kritikama analitičara, regulatora, političara i javnosti.

KPN je glavni finansijski službenik neočekivano napustio u januaru, navodeći kao razlog neslaganje u unutrašnjem organizovanju.

Kompanija se bori da preokrene pad prihoda, profita, ali se suočava i sa intenzivnom konkurencijom na svom terenu. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana