Evropske banke "parkiraju" novac u centralne banke

Objavljeno: 07.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Bankamagazin

Velike evropske banke povećavaju iznose novca koje "parkiraju" na sigurno, odnosno polažu na svoje račune u centralnim bankama. Tako je 10 najvećih evropskih banaka na kraju marta u centralne banke položilo 1,2 biliona dolara, što je za 12 odsto više nego na kraju prošle godine i 66 odsto više nego na kraju 2010.godine, piše The Wall Street Journal.

Ovi podaci ukazuju da Evropske banke radije polažu novac u centralne banke nego ga pozajmljuju ili koriste u neke druge svrhe. Time sebi osiguravaju pristup sredstvima ukoliko se suoče s problemima refinansiranja dugova ili ukoliko neke situacije poput sniženja kreditnih rejtinga navedu klijente na veće povlačenje depozita.

Analitičari ističu kako su ovakvi potezi banaka odraz rastućeg opreza te kako upućuju na zaključak da bi nakon prva tri ovogodišnja meseca relativne ekspanzije na evropskom bankarskom kreditnom tržištu ponovno moglo doći do kontrakcije.

Naime, od septembra prošle godine 10 evropskih banaka povećalo je svoje depozite u centralnim bankama za 440 milijardi dolara, što je najvećim delom rezultat ECB-ovih, bilion dolara vrednih, jeftinih zajmova koji su se proteklih mjeseci odobrili stotinama evropskih banaka.
Ti zajmovi bili su namenjeni jačanju likvidnosti evropskog bankarskog sastava koji je u to vreme imao problema s prikupljanjem novca. Međutim, EU čelnici i bankari centralnih banka nadali su se i da će ti krediti podstaći banke da ojačaju kreditiranje i kupuju državne akcje posrnulih zemalja evrozone.

S obzirom na gore navedene brojke čini se da učinak ECB-ovih kredita počinje da slabi, a samim time u vodu pada i deo cilja koji se ovim kreditima želeo postići.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana