Za odbranu dinara treba tri milijarde evra

Objavljeno: 04.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Dinar je opet oslabio, a da bi sprečila prekomeran pad domaće valute, Narodna banka Srbije je samo pred praznik prodala dvadeset miliona evra na međubankarskom tržištu.  

Od početka godine za ovu namenu iz deviznih rezervi je izdvojeno 698,5 miliona evra. To, na prvi pogled, nije mnogo jer su one deset mlijardi, ali ekonomisti su zabrinuti. Tako je poznati stručnjak dr Stojan Stamenković podsetio na to da ćemo, ako nastavimo ovim tempom, za dve-tri godine potrošiti sve rezerve. Uteha je – ako je uteha – ovih dana stigla od guvernera NBS-a Dejana Šoškića, koji očekuje da se kurs domaće valute smiri nakon izbora.

Kada je pre dve godine evro prešao sto dinara, bila je to prava drama o prekomernoj deprecijaciji. Danas Narodna banka brani kurs na nivou od 112 dinara. Evro je već dogurao do 111,9014 dinara.

Stručnjaci za privredu i monetarnu politiku već predlažu NBS-u da nešto menja u pitanju politike domaće valute.

Ovako kako je sada nemamo ni ravnotežni kurs ni privrednu stabilnost i rast. Očigledno da je neophodno da se nešto menja. Trebalo bi pažljivo razmotriti da li ići na politiku fiksnog kursa ili valutnog odbora. U ovom trenutku je jasno da nešto mora da se koriguje. Privrednici ne mogu niti da kupe niti da prodaju devize sami, sve se odvija na međubankarskom tržištu i lavovski deo ide finansijskim kućama. Tu su promene takođe neophodne.  objašnjava međunarodni konsultant Milan Kovačević. 

Osim one koji vraćaju dugove, kurs i te kako zanima i one koji ih odobravaju, a to su banke. Ove godine sve banke su radile stres-test, odnosno procenu koji je to kurs dinara koji ih dovodi u ozbiljne probleme kada je u pitanju vraćanje dugovanja. Test je pokazao da je to od 106 do 130 dinara za evro. Banke koje u svom portfoliju imaju više stambenih kredita su u težoj situaciji jer je tu serivisiranje obaveza otežano, i njima i kurs manji od današnjeg i jučerašnjeg stvara problem, odnosno već ga je stvorio. Druge se lakše nose s deprecijacijom dinara.

Izvoz spasava kurs

Mališa Đukić s Beogradske bankarske akademije kaže da je u osnovi kurs slika stanja privrede neke zemlje.

– Rast izvoza je nešto što može na dugi rok stvoriti stabilnost valute. Na kratak rok to su emisija državnih obveznica zasnovane na kretanju kursa. To smo radili pa u trenutku prodaje one povećaju vrednost domaćeg kursa, a u vreme dospeća je kod nas obrnuto. To nije pravilo, ali takvi investitori beže u evro jer ne vide atraktivniju mogućnost za investiranje – kaže Đukić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana