Građanima prenete akcije Telekoma vredne oko 70 evra

Objavljeno: 04.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Sinteza

Građani su formalno postali vlasnici po 31 akcije Telekoma Srbije, nominalne vrednosti od 2,27 evra po akciji, pošto je Centralni registar hartija od vrednosti izvršio prenos besplatnih akcija na vlasničke račune. Iako se sada akcije nalaze na vlasničkim računima hartija od vrednosti građana kod Centralnog registra njima se ne može trgovati do momenta izlaska Telekom Srbija na berzu.

Početna, odnosno, nominalna cena jedne akcije na berzi biće 2,27 evra, što znači da akcije građana u proseku vrede 70,37 evra.

Za većinu građana, glavna dilema biće da li sada treba prodati ili čuvati akcije Telekom Srbija. O tome pročitajte opširnije u istraživanju portala Kamatica koji se nalazi na sledećem linku.

Ono što je za građane bitno da znaju je znati da će ta "nominalna cena" važiti samo u momentu početka trgovanja akcijama Telekoma i da prvog dana trgovanja cena akcije može ići do 20 odsto nadole i 300 odsto nagore. To praktično znači da cena akcija nije "fiksirana", već da u nalog za prodaju, ako se odlučite na to trebate da upišete željenu cenu po kojoj biste da prodate akcije.

Podsećamo vas i da je, kako su stručnjaci sa berzanskog tržišta ranije upozorili, realno moguće da prvih dana trgovanja dođe do pada cene Telekoma jer se očekuje veliki pritisak na strani prodaje, odnosno da će veliki broj ljudi ponuditi akcije na prodaju, za koju neće biti dovoljno kupaca. 

Saveti stručnjaka usmereni su na to da bi građani kojima nije hitno potreban novac trebalo da sačekaju sa prodajom akcija, odnosno da to učine u povoljnijem trenutku kada se cena stabilizuje na nekom višom nivou. Odnosno dobar savet onima je koji imaju višak novca da umesto prodaje akcija koje imaju, ulože u dodatnu kupovinu tih hartija što se ne može učiniti na šalteru Poštanske štedionice, već možete učiniti kod svog brokera.

Na cenu akcija jedne kompnije u velikoj meri utiču poslovni rezultati kompanije i stanje u celoj industriji što u slučaju Telekoma daje itekako veliku perspektivu za cenovni rast njegovih hartija.

Vlada Srbije je 20. aprila usvojila Zaključak o besplatnoj podeli akcija Telekoma Srbija i odredila tržišnu vrednost kapitala te kompanije od 2,27 milijardi evra.  Akcije Telekoma trebalo bi, pored sadašnjih i bivših zaposlenih u tom preduzeću, da dobije oko 4,8 miliona građana.

Vlada je zastala sa podelom besplatnih akcija krajem 2011. zbog pregovora sa grčkom kompanijom OTE, a kada je transakcija završena država Srbija je postala jedini vlasnik najvećeg domaćete telekomunikacionog preduzeća.

Krajem 2011. vlasnici Telekoma Srbija bili su Vlada Srbije sa 80 odsto i grčki OTE sa preostalih 20 procenata, koje je država potom otkupila za 380 miliona evra.

Početkom 2011. na neuspelom tenderu za prodaju 51 odsto Telekoma, srpska vlada je za taj paket tražila minimalno 1,4 milijarde evra, dok je Telekom Austrija, kao jedini učesnik na tenderu, ponudila 950 miliona.

 

 



 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana