Lakše do staža ličnom uplatom doprinosa

Objavljeno: 03.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Svi građani koji sami uplaćuju doprinose, jer ne žele da prave rupe u stažu, od ovoga meseca će plaćati jeftinije rate. Iz Republičkog fonda PIO poručuju da će u narednom kvartalu važiti novi cenovnik, niži za 2,83 odsto od dosadašnjeg.

Doprinos za penzijsko-invalidsko osiguranje čini 22 odsto osnovice osiguranja, pa će najmanja rata u maju, junu i julu iznositi 4.169 dinara, a najveća 59.546 dinara.

- Za ovakvu uplatu se odlučuju svi koji nisu u radnom odnosu, a žele da im teče staž kako bi nakupili dovoljno godina za odlazak u penziju - objašnjava Jelica Timotijević iz Fonda PIO.

Do pojeftinjenja je, kako objašnjavaju u Fondu PIO, došlo zbog redovnog usklađivanja sa inflacijom u prethodnom tromesečju.

- U narednom tromesečju svi zainteresovani moći će da izaberu jednu od 13 osnovica koje se, kao fiktivne plate, kreću u rasponu od 18.946, koliko je najniža, do 270.660 dinara, koliko je najviša "plata".  Građani mogu da izaberu bilo koju kategoriju osiguranja, nezavisno od stručne spreme, a osnovicu koju sami odaberu mogu da menjaju svakog meseca - dodaje Timotijevićeva. 

Najveći broj osiguranika se odlučuje za najskromniju osnovicu. Ona u ovom trenutku iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade. Ima, međutim, i onih koji su nastavili da uplaćuju onoliko koliko bi izdvajali da su ostali u radnom odnosu. Najmanje je onih koji uplaćuju najskuplje tarife, a kako nam objašnjavaju u Fondu, na tu se opciju opredeljuju kako bi sačuvali visok prosek na osnovu kojeg neće pokvariti buduću penziju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana