Šoškić: Dinar jači od jeseni

Objavljeno: 03.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Za stabilnost dinara ključno je da nova vlada što pre sprovede reforme, koje će dovesti do revizije aranžmana sa MMF-om, kaže guverner NBS Dejan Šoškić. 

Šoškić smatra da su trenutni pritisci na slabljenje dinara privremenog karaktera do uspostavljanja nove vlade, koja će revidirati sporazum sa MMF-om i sprovesti temeljnu fiskalnu konsolidaciju na srednji rok. 

Cilj nedavno usvojenih mera NBS za smanjenja devizne obavezne rezerve NBS bio je da stabilizuju inflacije u narednim tromesečjima, smanje depresijacijske pritiske na deviznom tržištu, podstiču dugoročnije finansiranje banaka i delimično smanje troškove finansiranja banaka, podsetio je guverner.

Na pitanje da se čini da nisu dale pun efekat jer dinar i dalje slabi, Šoškić je kazao da su depresijacijski pritisci na deviznom tržištu uslovljeni odsustvom pozitivne revizije aranžmana sa MMF, povlačenjem nekih investitora iz Srbije i neizvesnošću uzrokovanom političkim ciklusom. 

- Javni dug zemlje što pre treba da prestane da raste, budžetski deficit treba da se svede u okvir dogovorenog aranžmana sa MMF. Srbija mora jasno da pokaže da na srednji i dugi rok može redovno da izmiruje svoje obaveze - naveo je prvi čovek srpske centralne banke. 

Zbog toga, kako je dodao, Narodna banka intenzivnije interveniše na deviznom tržištu i od početka godine do danas prodala je 708,5 miliona evra na deviznom tržištu da bi sprečila da se pritisci na slabljenje kursa dinara preliju u višu inflaciju i veću finansijsku nestabilnost u zemlji.

- Ova strategija očuvanja cenovne i finansijske stabilnosti u zemlji je vrlo skupa i može se sprovoditi samo ograničeni vremenski period. Otuda je važno da se pun kapacitet Vlade i Skupštine uspostavi što pre nakon izbora radi povlačenja neophodnih reformskih mera radi očuvanja ukupne makroekonomske stabilnosti zemlje-  upozorio je Šoškić. 

- Inflacija u Srbiji je u martu mesecu bila 3,2 odsto na godišnjem nivou i nalazi se u okviru postavljenog inflacionog cilja. U aprilu očekujemo dodatni blagi pad, a sa novom poljoprivrednom sezonom od maja blagi rast inflacije, ali i dalje u okviru inflacionog cilja - kaže Šoškić.

Guverner NBS je ocenio da bi bilo veoma loše da nova vlada na dužnost stupi tek krajem godine, jer je, kako je rekao, svaki dan odlaganja za našu zemlju vrlo skup.

- Devizne rezerve zemlje nisu neiscrpne i Narodna banka Srbije mora da vodi računa o njihovom očuvanju iznad potrebnog nivoa za normalno plaćanje naših obaveza prema inostranstvu. Odlaganje formiranja vlade ili eventualna neizvesnost oko brzih i odlučnih reformskih koraka nove vlade, po pravilu, će voditi daljim depresijacijskim pritiscima na deviznom tržištu - naveo je Šoškić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana