Zakon doveo banke u red

Objavljeno: 30.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas, Novosti

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji je počeo da se primenjuje 5. decembra prošle godine, već je dao značajne rezultate. Ne samo što su banke bile prinuđene da na početni nivo vrate kamatne stope na kredite, koje su prethodno podizale arbitrarno „u skladu sa svojom poslovnom politikom“, već se pokazalo da su one koje su ignorisale ovu obavezu zapravo i kažnjene.

Kako je saopštila Narodna banka Srbije, Alfa banci i KBC banci izrečene su kazne po čak 11 prigovora, pri čemu se na prvu banku uspešno žalilo čak devet građana. Ukupan iznos kazni je bar 5,5 miliona dinara, odnosno oko 50.000 evra, budući da zakon ostavlja pravo NBS-u da prekršioce kazni sa 500.000 do 800.000 dinara po prekršaju.

- Kažnjenim bankama dati su nalozi da isprave uočene nezakonitosti, odnosno da ugovore koji sadrže promenljive, a neodredive nominalne kamatne stope ili njene elemente, usklade sa Zakonom. Takođe, naloženo im je da iz ugovora brišu odredbe kojima zadržavaju pravo promene ugovorene promenljive nominalne kamatne stope u skladu sa svojom poslovnom politikom
- kažu u NBS.

Takođe, banke koje su oštetile građane nezakonitim povećanjem kamata i prekršile Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga moraće da vrate novac od nezakonito uzetih kamata. Ovo je potvrdila Narodna banka Srbije. Sve rate od 5. decembra prošle godine, kada je stupio novi propis na snagu, biće umanjene za procenat neosnovanog podizanja marži.

Zakon ne važi retroaktivno, tako da građani ne mogu da traže vraćanje novca za mesečne obaveze koje su uplaćivali pre decembra prošle godine, a koje su bile uvećane „u skladu sa poslovnom politikom banke“.

Ova odredba na koju su se mnoge banke pozivale, kako bi povećavale kamate bez ikakvog opravdanog osnova, više ne može da se nađe ni u jednom ugovoru o kreditu. Takođe, u obavezi su da iskažu kroz kamatu ukupnu cenu kredita, kao i da navedu u kojim slučajevima menjaju njen promenjivi deo i da utvrde fiksnu maržu. Sve banke su imale rok do početka decembra prošle godine da usklade ugovore sa novim propisom, ali neke to nisu učinile. U poslednjih pet godina, inače, mnogo je građana platilo ceh samovolje nekih banaka.

Kada je izbila finansijska kriza mnoge su povećale marže, jer su libor i euribor (osnovne kamate) pali, kako bi zadržale istu cenu stambenih kredita, a neke su čak i povećale ukupnu kamatu. Prvih 11 rešenja o kaznama za dve banke je donela Narodna banka Srbije, ali je broj građana čije su žalbe u postupku znatno veći. Korisnici bankarskih usluga u prva tri meseca ove godine najviše su se žalili zbog stambenih kredita zbog kojih su uputili 176 prigovora. Na zajmove za refinansiranje prigovorilo je 68 klijenata, a na gotovinske pozajmice - 41.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana