Dugalić: Zar je profit banaka greh?

Objavljeno: 30.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Kada NIS, Telekom ili EPS zabeleže dobar rezultat svi se obraduju, a banke, koje trguju novcem i po prirodi posla su profitne kuće, treba da se stide zarade? To se u razgovoru za Politiku zapitao predsednik Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić, na negativne komentare u javnosti na zarade banaka. 

- Ispada da banke treba da se stide što prave profit. A ako zapadnu u „minus” – to je dobro. Ne znam za koga. Samo dve velike domaće kompanije, NIS i Telekom, napravile su veći profit od svih banaka. Na taj spisak je lane stigao i EPS. Svaka čast, ali zaposleni u bankama treba da se stide, što trgujući novcem, prave zaradu i izdržavaju nepunih 29.000 zaposlenih i njihovih porodica - pita se Dugalić.

- Ne razumem baš najbolje zašto je to tako. Verovatno i zato što ljudi ne vole da oni koji im zajme pare pod interes na tome i zarađuju. Zaboravlja se istina da banke „prodaju” tuđe, a ne svoje pare. Domaće banke obrću sedam milijardi evra nove devizne štednje. I to je deo njihovog kapitala. Šta bi se dogodilo da ne mogu štedišama, poveriocima da plate cenu za svaki položeni evro? Pa imali smo to. Niko to više ne želi pa ni oni kojima nije milo što banke rade s profitom, makar i minimalnim - objašnjava on. 

Prema njegovim rečima, celokupan bankarski sistem Srbije u 2011. ostvario je neočekivano "tanak" rezultat sa svega 12 miliona evra profita, u odnosu na 240 miliona evra samo godinu dana ranije i uz profitnu stopu od samo 0,2 odsto.

 Od 33 domaće banke, od kojih 22 u većinskom stranom vlasništvu, čak 12 banaka je iskazalo gubitak od 377 miliona evra, a dobit je bila 389 miliona. Razlika je minorna, kaže Dugalić i razloge tome vidi najpre u gubicima Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine, potom u visokim rezervacijama za loše zajmove.

 - Ukupno 19 odsto kredita je gotovo nenaplativo. U privredi je bezmalo svaki četvrti zajam u docnji duže od 90 dana
- kaže Dugalić objašnjavajući da je sve to teret kapitala ili tekućih prihoda čime se kruni ukupan rezultat bankarskog sistema. 

On je ipak mišljenja da je "zdravlje" našeg bankarskog sistema mnogo bolje nego što to pokauje lanjski rezultat i napominje da su samo NIS, Telekom i EPS napravili bolji rezultat od bankarskog sistema koji je, po oceni Dugalića, najuređeniji deo srpskog ekonomskog sistema.

On napominje da su naše banke "superlikvidne", imaju para više nego što je to zakononskim minimum predviđeno, ali je problem u privredi.

 - Iza kojih to projekata banke mogu da stanu, a da budu sigurne da će im novac biti plaćen i na vreme vraćen
- zapitao je on, napominjući da je industrijska proizvodnja u Srbiji danas manja nego 1995. godine, u jeku sankcija. 

Zapitan da prokomentariše ideju o razvojnoj banci koja bi privredi ponudila mnogo jeftiniji novac na duže staze, generalni sekretar UBS je rekao da ta institucija kako je zamišljena ne ispunjava nijedan uslov da bude banka. On je zapitao kako će takva banka sa najavljenim početnim kapitalom od 400 miliona evra moći da "završava posao" privrede kada je ukupna kreditna zaduženost pravnih lica u ovom trenutku veća od 28 milijardi evra.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana