Sitno nije bitno - nestaje britanski penny?

Objavljeno: 27.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Poslovni list

Jedan od najpoznatijih sitnih novčića u Velikoj Britaniji, tzv. penny, uskoro bi mogao potpuno da nestane iz opticaja. U toku je pokret za eliminaciju tog sitnog novca koji, kako se čini, stvara samo probleme. 

U Engleskoj penny ne vredi baš ništa jer se za njega ne može kupiti ni obična žvakaća guma, a on samo smeta u novčanicima i torbicama. Zato se u Velikoj Britaniji javio pokret za ukidanje pennyja koji predlaže ukidanje tzv. liliputanskog novca. 

Mnoge zemlje, poput Kanade, Brazila, Švedske, Australije i drugih, već ukinule su svoj najmanji novčić, a neke, na primer SAD, Rusija i Velika Britanija, razmatraju tu odluku u budućnosti. Kanada je odlučila da ukinue penny jer je državu njegovo kovanje koštalo čak 1,5 penny, dakle više od same njegove vrednosti, dok kovanje britanskog pennyja košta trećinu njegove vrednosti. 

Chicago Tribune navodi da sitan novac potrošačima uopštee ne služi a trgovci ga mrze kada treba da ga broje. Smatraju kako ta novčana jedinica stvara sve veće probleme i da sada pripada prošlosti. 

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana