Gasi se Germanwings?

Objavljeno: 27.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Kako javljaju nemački mediji, Lufthansa planira da ugasi svoje "jeftine" prevoznike - Germanwings i Eurowings, a isplative domaće i evropske letove da poveri novoj kompaniji, Direct 4 you.

Obično dobro informisani tabloid Bild objavio je detalje korenite reforme poslovanja Lufthanse. Zbog gubitaka Germanwingsa koji je uzrokovao da i čitava Lufthansa prošle godine objavi gubitak, planira se već 1. januara 2013.da se od ukupne  flote  od 80 do 90 aviona prebaci u novu kompaniju, Direct 4 you i njoj da se poveri većina letova unutar Nemačke.U tu kompaniju bi se trebao itegrisati Germanwings, a od 2015. godine i Eurowings kako bi od prvog dana te godine ta nova kompanija preuzela direktne letove izvan glavnih vazdušnih čvorišta Lufthanse, Frankfurta i Münchena.

Sedišta nove kompanije bi trebali biti Köln i Berlin, a smisao je zapravo oprostiti se od najmanje 3.000 radnih mesta gde bi zaposleni ili prihvatili mesto u novoj kompaniji – koje je lošije plaćeno, ili bi morali otići jer njihova kompanija više neće postojati. Ime nove kompanije nije nepoznato: oznaka prepoznavanja Germanwingsa kod Svetskog udruženja avio prevoznika IATA je već "4U". Bild tvrdi kako uprava Lufthanse još nije prihvatila ovaj plan sanacije, ali kako je to "samo pitanje vremena."

Ipak, na upit drugih novinara  predstavnik Lufthanse je bio mnogo neodređeniji: da, u upravi Lufthanse postoje takve brojke, ali je reč samo o predstudiji, o prvoj analizi poslovanja koncerna iz ljeta 2011. O svemu tome se još raspravlja i Lufthansa želi da dobro razmisli pre nego što ugasi brand Germanwings koji je već stekao ime i popularnost u čitavoj Europi. Ali ipak, predstavnik Lufthanse nije želeo glasno i jasno da kaže da je napis u tabloidu - izmišljotina.

Predsednik uprave Lufthanse Chistoph Franz je već najavio kako se Germanwings držao "na labavoj uzici" i kako planira njegovo integriranje u Lufthansu. Obzirom na trend u avio prevozu, zapravo bi bilo tačnije da se govori o obrnutoj nameri: domaći i evropski promet Lufthanse integrisati u Germanwings, ali onda pod drugim imenom. Jer po broju putnika, Lufthansa je i dalje najveći evropski avio prevoznik (100,6 miliona putnika), ali prošle godine je na drugom mestu već bio najveći "jeftini" evropski prevoznik Ryanair (72,1 miliona) koji je time imao više putnika i od Air France-KLM (71,3 miliona). I na četvrtom mestu je opet "jeftini" Easyjet (54,5 miliona) ispred British Airways/Iberia (51,7 milionna).

Nema više povratka na staro

Utoliko bi bilo poslovno samoubistvo za Lufthansu kada bi u avio prevozu putnika želeli da okrenu točak razvoja unazad i od putnika u Evropi opet traže cenu " redovnih " kararata. Tim više što, pogotovo od krize, više nije retkost niti u "jeftinim" prevoznicima pronaći direktore koji odlaze na službeni put. Lufthansa je zapravo već počela da se pretvara u "jeftinog" prevoznika: na nekim kratkim linijama je već sklonila sedišta prve klase iz tih aviona.

Nemački zračni prevoznik u svakom slučaju ima mnogo posla pred sobom: doduše, poslovanje u prekookeanskim letovima i avio prevoz robe i dalje ide veoma dobro, ali i tu se već nadvijaju mračni oblaci. U prekookeanskim letovima je konkurencija sve žešća - pre se tamo vodila bitka među evropskim i američkim prevoznicima, ali sve ozbiljniji konkurenti Lufthanse postaju i na primer Emirates iz Dubaia ili Etihad iz Abu Dabija.

Kod robnog prevoza Lufthansa ima sve veće probleme sa noćnim letovima zbog žalbi stanovništva oko aerodroma, tako da je praktično već došla do granica svog razvoja. Sve u svemu, niti za Lufthansu više nema unosnih područja kojima će moći da plaća gubitke u domaćem i Evropskom prometu.

Povrh svih tih nevolja, razmerno novom predsedniku uprave Lufthanse Franzu je i dugogodišnji finansijski direktor koncerna, Stephan Gemkow najavio svoj skoriji odlazak, a za ovu reformu se Lufthansa mora pripremiti i na tešku bitku sa zaposlenima i sindikatima. Nicoley Baublies, šef sindikata pratioca letova Ufo za nemačko izdanje Financial Timesa ne krije svoje mišljenje o trenutnom stanju:

- Ja u Lufthansi ne vidim ništa osim haosa. Mi uopše ne možemo raspoznati, gde će krenuti Lufthansa – rekao je Nicoley Baublies.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana