Turisti zbog krize izbegavaju Grčku

Objavljeno: 27.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Capital

Grčki turizam beleži dramatičan pad prihoda. U prva dva meseca ove godine Grčka je od turizma zaradila 44,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Centralna banka Grčke navodi da se najveći pad prihoda beleži od – nemačkih turista. 

Nemci su na početku ove godine u Grčkoj ostavili 10,3 miliona evra, što je oko 16 miliona manje nego u istom periodu 2011. godine.

Problem nije toliko u smanjenom broju gostiju, već u tome što oni ostaju mnogo kraće i mnogo manje troše. Situacija je najteža u glavnom gradu Atini, koji preko cele godine profitira od svojih kulturnih znamenitosti, pa mu sezona nije samo ograničena na letne mesece.

Hotelijeri u Atini od početka godine “zvone” na uzbunu. Pad broja noćenja od čak 50 odsto u poređenju sa prošlom godinom je drastičan. Očito su mnogi turisti odustali od posete Atini s obzirom na redovne izveštaje o haosu na ulicama.

Stanje je nešto povoljnije na ostrvima poput Rodosa koji su udaljeni od kopna, pa tako i od svakodnevnih negativnih vesti, mitinga i nereda. Ali i turističkim radnicima na ostrvima nestabilno stanje na kopnu moglo bi da pomrsi račune.

Već za 1. maj brodari su najavili veliki štrajk. Trajekti između kopna i ostrva tog dana neće prevoziti, što je, kako strahuju u Grčkoj turističkoj zajednici, negativni signal turistima koji bi se ove godine ipak uputili prema Grčkoj. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana