Težak je život zaposlenih u Srbiji

Objavljeno: 27.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Zaposleni u Srbiji imaju najniže plate u regionu, životni standard je znatno opao a 500 hiljada ljudi je ostalo bez posla. Stopa nezaposlenosti je visoka, cene proizvoda koje su pod kontrolom države stalno rastu, prosečna plata nije dovoljna kako bi se napunila potrošačka korpa a ukinuta su i brojna radnička prava.

- Jednom rečju tajkuni se u Srbiji sve više bogate dok je narod sve siromašniji. Jedan od dokaza da vlast ne brine dovoljno o radničkom pitanju je taj što se nisu udostojili da pošalju nikog iz resornog ministarstva na ovu konferenciju koja je okupila oko 200 sindikalaca iz region -  izjavio je Dragan Zarubica, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije na 13. međunarodnoj konferenciji „Ekonomski razvoj, zaposlenost i socijalni dijalog u centralnoj i jugoistočnoj Evropi“. 

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji želja za socijalnim dijalogom, ali to istovremeno ne znači da se taj dijalog i ostvaruje na adekvatan način. Zarubica je naglasio da je osnovni problem u tom procesu što se ono što se dogovori na sastancima ne ostvaruje.

On navodi da je "socijalni dijalog veoma važan ne samo za radnike već i za državu, ali i za poslodavce. Međutim, umesto toga, vlada i poslodavci ne gledaju na sindikate kao na predstavnike zaposlenih sa kojima bi zarad zajedničkih interesa trebalo plodno da sarađuju. Naprotiv, i jedni i drugi u sindikatima vide kočničare za ostvarivanje nekih sopstvenih planova i ciljeva".

- Takođe, poslodavci se ponašaju po nekakvim svojim pravilima, pozivajući se na praksu u razvijenim zemljama, ali takav njihov način rezonovanja je daleko od uobičajenog načina ponašanja njihovih kolega u Evropskoj uniji - naglasio je Zarubica. 

On je dodao da unapređenje radničkih prava u Srbiji i pridruživanje naše zemlje Evropskoj uniji i dalje ostaju prioritetni zadaci Saveza samostalnih sindikata Srbije. 

Kristijana Bener, član Izvršnog komiteta IG Metal, rekla je da ta sindikalna organizacija podržava priključenje zemalja regiona Evropskoj uniji, jer je ujedinjena Evropa, nakon podela koje su postojale 45 godina, u interesu svih njenih građana. Međutim, ona je istakla da ujedinjena Evropa ne može da postigne svoj cilj ako se sindikati ne izbore za "socijalnu Evropu“ u kojoj radnik ne preživljava, već pristojno živi od svog rada. Da bi se to ostvarilo potrebno je izvršiti niz političkih reformi unutar Evropske unije kako bi se ona još više demokratizovala.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana