Mlađi od 23 godine mogu samo da naslede akcije

Objavljeno: 27.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Politika

Uskoro počinje podela besplatnih akcija Telekoma Srbija, ali na njih mogu da računaju samo građani koji su do 31. decembra 2007. godine napunili 18 godina, a takođe ispunili i druge uslove.

To znači da svi oni koji sada imaju između 18 i 23 godine ne mogu da računaju na ove akcije.

Na 31 akciju Telekoma Srbija moći će da računa 4,8 miliona građana. Početna cena jedne akcije na berzi iznosiće 2,27 evra, odnosno ukupno 70,30 evra. Svi građani da bi ostvarili ovo pravo moraju da ispune i određene uslove koji su važili kada je zakon o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu donet. 

Zaposlenima, kao i bivišim radnicima u Telekomu pripašće 6,94 odsto besplatnih akcija ovog preduzeća. Očekuje se da će njihova podela biti pre izbora, a Vlada je zadužila Telekom da sprovede sve neophodne aktivnosti kako bi se omogućili raspodela i trgovina na berzi.

Prema Zakonu o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, lica su morala da ostvaruju i druge uslove – da su na dan sticanja statusa nosioca prava bila upisana u birački spisak nadležnih opštinskih organa, da su na dan stupanja na snagu ovog zakona državljani Republike Srbije, da su na dan 30. juna 2007. godine imala prebivalište na teritoriji Republike Srbije, odnosno status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije, da pravo na akcije bez naknade nisu na bilo koji način ostvarili, u celosti ili delimično i da su upisani u evidenciju nosilaca prava koju vodi Agencija za privatizaciju u skladu sa ovim zakonom.

Što se tiče same procedure podele akcija Telekoma Srbija, ona će biti ista kao i u slučaju Naftne industrije Srbije i Aerodroma „Nikola Tesla”.

– Akcije će biti prenete na vlasničke račune u Centralnom registru hartija od vrednosti, a građani će moći da ih prodaju, kao i do sada, davanjem naloga ovlašćenom brokeru. Na našem veb-sajtu www.priv.rs dostupan je spisak 1.272 pošte u Srbiji koje su ovlašćene za prodaju akcija, a prilikom davanja naloga za prodaju dovoljno je dati na uvid identifikacioni dokument, odnosno ličnu kartu – rekli su u Agenciji za privatizaciju.

Vlada Srbije odredila je krajem protekle nedelje da tržišna vrednost kapitala Telekoma Srbija iznosi 2,27 milijardi evra, a građanima će biti podeljeno 15 odsto od ukupno milijardu Telekomovih akcija. Podela akcija bi trebalo da počne pre izbora, a vlada je zadužila Telekom da sprovede sve neophodne aktivnosti kako bi se omogućila raspodela i trgovina na berzi.

Stručnjaci građanima savetuju da, ukoliko nije neophodno, ne žure sa prodajom akcija koje budu dobili. Jer, Telekom Srbija dobro posluje, a ako se ima u vidu činjenica da su kompanije iz oblasti telekomunikacija na berzama u celom svetu visoko vrednovane kod investitora, logičan je zaključak da se povećanje dobiti i bolji poslovni rezultati i nadalje mogu očekivati.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana