Fordu preti prvi štraj radnika od 1978.

Objavljeno: 26.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Proizvođač automobila Ford se po prvi put nakon sedamdesetih godina suočava se s mogućnošću štrajka svojih radnika u Velikoj Britaniji.

Sindikat Unite sprovešće interno glasanje među 2500 članova u Velikoj Britaniji o pokretanju sindikalne akcije, odnosno štrajka. Oni se protive namerama kompanije da zatvari postojeći penzioni fond novopridošlim radnicima, kao i da  smanjeni početne plate.

- Unite neće stajati po strani skrštenih ruku i posmatrati kako Ford svojom novom platnom i penzionm shemom među nama stvara radnike drugog reda - rekao je Roger Maddison, predstavnik sindikata, kako prenosi Guardian.

- Sugerišemo Fordu da se vrati za pregovarački sto ukoliko želi da izbegne spor s nama.

Ford zapošljava 15.000 radnika širom Velike Britanije i njegovi zaposleni poslednji put su sproveli štrajk 1978. godine zbog nesuglasica oko visine plata, koji je potom postao prvi u nizu sličnih sindikalnih protesta kasnije poznatih kao "zima nezadovoljstva". S obzirom na to da je Britanija juče i zvanično objavila da se nalazi u recesiji, a već neko vreme ima problema zbog štrajka sindikata prevoznika, postoji mogućnost da Veliku Britaniju čeka proleće "nezadovoljstva".

Ford je poručio da je "spreman i dostupan" da pregovara s Unite-om.

- Kompanija nastoji da razgovara s Unite-om o finansijskim izazovima definisanja primanja penzionih fondova koji su značajno u deficitu. Oko 80% svih privatnih kompanija zatvorilo je definisane penzione fondove za nove radnike. Kompanija potvrđuje da ne planira da zatvori svoje  penzione fondove za postojeće članove, i da sredstva i dalje ostaju otvorena postojećim članovima - stoji u Fordovom saopštenju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana