Kuba kreće u tržišni socijalizam

Objavljeno: 24.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

Prema planovima kubanske Komunističke partije kroz sledećih 4 do 5 godina ta zemlja planira da prenese gotovo 50 odsto državnih ekonomskih aktivnosti na nedržavni sektor. To je poslednji u nizu signala da se Kuba približava mešovitoj ekonomiji.

- Danas je gotovo 95% BDP-a proizvedeno od strane države. Unutar sledećih 4 do 5 godina između 40 i 45 odsto otpadaće na različite oblike nedržavne proizvodnje - najavio je ovog vikenda dugogodišnji član kubanske Komunističke partije i jedan od njenih ključnih ideologa Esteban Lazo Hernandez, prenosi Reuters.

Slične mere usvajale su i Kina i Vijetnam poslednjih decenija 20. stoleća primičući se modelu tzv. tržišnog socijalizma, a Hernandezova izjava nastavak je nastojanja sadašnjeg predsednika da poveća efikasnost države.

Podsetimo, kubanski predsednik Raul Castro nakon što je nasledio ostarelog brata Fidela 2008. godine počeo je da sprovodi politiku koja bi trebala da poveća efikasnost države i da određene sekundarne delove ekonomije poput poljoprivrede i maloprodaje prepusti nedržavnom sektoru.

U skladu s time Komunistička je partija prošle godine usvojila opsežan plan modernizacije ekonomije koja se još uvek u najvećoj meri bazira na sovjetskom modelu planske ekonomije.

Dokument između ostalog poziva na potporu i podsticanje osnivanja mešovitih kompanija, kooperacija, korišćenja napuštene zemlje, vlasništva nad zemljom i mogućnosti iznajmljivanja, samozapošljavanja i ostalih oblika poticanja rada.

Plan je predvideo smanjenje državne radne snage za najmanje 20% ili milon radnika, eliminaciju subvencija u korist efikasnijih socijalnih programa kao i veću autonomiju državnim kompanijama.

Zapadni analitičari i diplomati dovode u pitanju mogućnost tako brzog zaokreta u kubanskoj planskoj ekonomiji.

- Smatram da je zaokret ovakvih razmera u tako kratkom periodu teško izvodljiv za Kubu. Iako sadašnji predsednik pokušava da implementira određene promene koje bi mogle zemlju da pokrenu u tom smeru, birokratski otpor, posebno unutar poljoprivrede, će te napore sigurno usporiti - istakao je William Messina, poljoprivredni ekonomista sa Univerziteta u Floridi.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana