Španija je i zvanično u recesiji

Objavljeno: 23.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Španska ekonomija sklizunula je u prvom ovogodišnjem tromesečju u recesiju, zabeleživši pad privredne aktivnosti za 0,4 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, objavila je u centralna banka Španije.

Tehnički se recesija definiše kao zabeleženi pad ekonomskih aktivnosti u dva uzastopna tromesečja. Privreda Španije je i u zadnjem tromesečju prošle godine zabeležila pad aktivnosti i to za 0,3 odsto.

Na godišnjem nivou ekonomska aktivnost u toj zemlji u prva je tri meseca ove godine smanjena 0,5 odsto, navodi Bank of Spain.
Nacionalni zavod za statistiku objaviće prvu zvaničnu procenu BDP-a 30. aprila.

Vest o recesiji u Španiji nije nikoga iznenadila. Nova konzervativna vlada već ranije je objavila da ekonomska aktivnost pada i procenila da će u ovoj godini biti u minusu 1,7 posto.

Vlada je odobrila reforme tržišta rada i finansijskog sektora, poduzela drastične mere smanjenja deficita, te upozorila Špance da se pripreme na teška vremena pre nego što ona postanu bolja. Stopa nezaposlenosti u zemlji iznosi gotovo 23 odsto i očekuje se da će dalje rasti.

Na finansijskim tržištima, zemlja se nalazi i dalje pod pritiskom, budući da su prinosi na 10-godišnje španske obveznice porasle na 5,97 odsto. Indeks španske berze IBEX oslabio je 2,7 odsto. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana