Roubini: Evropa je neodrživa

Objavljeno: 23.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Ugledni ekonomista Nouriel Roubini u svojoj analizi na stranici Roubini Global Economics upozorava da se kriza s rubova evrozone širi prema Francuskoj i Nemačkoj.

Prema njegovim rečima, medeni mesec, koji je usledio na tržištima zbog smanjenja strogosti monetarne politike Evropske centralne banke pod palicom Marija Draghija i injekcije u bankovni sistem evrozone, bio je kratak.

Od ranije je poznat njegov stav da evropske zemlje žive u disfunkcionalnom braku i treba priznati da je vreme za razvod, pa i dalje tvrdi da je cela ideja evrozone izgrađena na pogrešnim temeljima i stoga neodrživa.

- Čini se da je svet nakratko odustao od panike zbog evropske dužničke krize - upozorio je još prošle sedmice.

- Evropska centralna banka pomogla je likvidnosti banaka. Iako je to poboljšalo kreditne uslove u Evropi, ne može rešiti strukturne probleme evropskih ekonomija - poznati je Roubinijev stav.

 Roubini tvrdi da se kamatna marža za Italiju i Španiju opet povećava, da se troškovi kredita Portugalu i Španjolskoj ne smanjuju te da se recesija širi prema Francuskoj i Nemačkoj.

To znači da će recesija ove godine biti još gora jer stroge mere štednje, veći porezi i smanjenje državnih davanja i transfernih plaćanja ograničavaju raspoloživi dohodak i agregatnu tražnju.

- Iako Nemačka može da podnese vrednost evra od 1,30 dolara, pa i jaču, u rubnim delovima evrozone, gdje su troškovi rada u poslednjih deset godina porasli od 30 do 40 odsto, vrednost evra morala bi da se izjednači s dolarom radi podsticanja konkurentnosti i spoljne ravnoteže - piše Roubini.

Jedinu nadu za podsticanje rasta vidi u poboljšanju trgovinskog bilansa, za šta je potreban znatno slabiji evro. Kao podsticaj za taj crni scenario, koji nam preti u 2012. godini, vidi i u tome što evrozona zavisi od uvoza nafte.

"Dr. Propast" kako često zvou Roubinija tu se ne zaustavlja pa ističe činjenicu da bi Francuska za čelnika države mogla da izabere predsednika koji se protivi fiskalnom dogovoru, Grčka stranke koje se zauzimaju za bankrot i izlazak iz evrozone, a irski bi glasači fiskalnom dogovoru mogli da se usprotive na referendumu.

On tvrdi i kako je kristalno jasno da je Španiji i Italiji dosta mera štednje i reformi pa su protesti nezadovoljnih građana logičan sled događaja.  Roubini upozorava i da će povećanje fleksibilnosti tržišta rada putem smanjenja troškova otpuštanjem radnika u kratkoročnom smislu dovesti do novog talasa otpuštanja u javnom i privatnom sektoru.

 - Temeljni problem je u tome što evrozona ima strategiju štednje, ali nema strategiju rasta - tvrdi Roubini. Ako se proizvodnja i dalje bude smanjivala, odnos deficita i rasta, ističe, i dalje će rasti.

 Ugledni ekonomista ističe da se bez fleksibilnije monetarne politike i mera štednje koje nisu koncentrirane na početnu fazu spoljna konkurentnost neće rasti, a recesija će biti sve dublja.

 - Zbog nepodsticanja rasta čeka nas gadna 2012. jer će navedene neravnoteže biti još gore - tvrdi Roubini i zaključuje da će sve više zemalja evrozone morati da restrukturira dug, a neke će vremenom napustiti monetarnu uniju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana