Od „Telekoma” građanima po 70 evra

Objavljeno: 23.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politikam, Dnevnik

Vlada Srbije odredila je da tržišna vrednost kapitala „Telekoma Srbija” iznosi 2,27 milijardi evra, a građanima će biti podeljeno 15 odsto od ukupno milijardu „Telekomovih” akcija. Početna cena jedne akcije na berzi, shodno tome, biće 2,27 evra, a kako je određeno, svaki građanin će dobiti po 31 akciju, što znači da će iznos koji će dobiti oko 4,8 miliona punoletnih osoba biti oko 70 evra.

Zaposlenima i bivšim zaposlenima u „Telekomu” pripašće 6,94 odsto besplatnih akcija ovog preduzeća.

Podela akcija, kako nezvanično saznajemo, trebalo bi da počne pre izbora, a Vlada je zadužila „Telekom” da sprovede sve neophodne aktivnosti kako bi se omogućila raspodela i trgovina njima na berzi. Što se konkretne procedure tiče, ona bi trebalo da bude ista kao kada su pre nekoliko godina podeljene akcije NIS-a i Aerodroma „Nikola Tesla”.

Sagovornici „Politike” već su upućivali savete građanima u vezi sa prodajom akcija „Telekoma”, koje, po svemu sudeći, stižu pre Đurđevdana. Nenad Gujaničić, glavni broker investicione kompanije „Sinteza invest” preporučuje prodaju samo onima kojima je novac odmah potreban, dok Ivana Pešić, direktorka finansijskog portala „Kamatica”, smatra da nema nijednog signala koji govori da bi akcije „Telekom Srbija” trebalo prodati odmah, jer će njihova vrednost zasigurno rasti.

– Neto dobit kompanije znatno je porasla, a ključno je znati i koliko preduzeće radi na unapređenju svog poslovanja, što je iskazano investicijama. U slučaju „Telekoma Srbija” nivo investicija povećan je u odnosu na prethodnu godinu za 12,5 procenata. U modernizaciju mreže i razvoj usluga i servisa u 2010. godini investirano je 15,95 milijardi dinara. To sve zajedno govori da „Telekom Srbija” dobro posluje, a ako se ima u vidu činjenica da su kompanije iz oblasti telekomunikacija na berzama u celom svetu visoko vrednovane kod investitora, logičan zaključak je da se povećanje dobiti i bolji poslovni rezultati mogu i nadalje očekivati – zaključuje Ivana Pešić.

I Branko Radujko, generalni direktor „Telekoma Srbija” već je ukazivao na to da će vrednost akcija te kompanije vremenom rasti.

Cifra od 2,27 milijarde evra znači i da je Vlada vrednost „Telekoma” utvrdila na nešto višem nivou nego kada je pre nekoliko meseci od grčke kompanije OTE otkupljeno 20 odsto akcija našeg operatera. Tada je Grcima za petinu vlasništva „Telekoma” plaćeno oko 380 evra, što je ukazivalo na vrednost „Telekoma” od 1,9 milijardu.

Istovremeno, na ovaj način biće stvoreni svi uslovi da „Telekom” izađe na berzu, budući da je prošlogodišnji tender za prodaju 51 odsto akcija proglašen neuspešnim. Tada je Vlada za taj paket tražila minimalno 1,4 milijarde evra, dok je „Telekom Austrija”, kao jedini učesnik na tenderu, ponudio 950 miliona. Kako ponuda nije poboljšana, „Telekom” tada nije prodat. 

 

Iako se u Vladinoj odluci navodi da je reč o „tržišnoj ceni” Telekomovih akcija, jasno je da o tome poslednju reč neće dati Vlada, već institucija nadležna za to – tržište.
 
Kao što je bio slučaj i s drugim besplatno podeljenim akcijama javnih i državnih preduzeća, tako će i cena Telekomovih akcija konačno biti utvrđena na Beogradskoj berzi, a sasvim je sigurno da će ona, kad se najzad pojave na tržištu, značajno varirati. Tako se raspon cene jedne akcije Naftne industrije Srbije kretao od 442 dinara pa do gotovo duplo više, 865. Cena hartija od vrednosti Aerodroma „Nikola Tesla” nije baš toliko varirala i kretala se od 421 dinar do 700.

Veliko je pitanje i na koji je način Vlada utvrdila da cena jedne akcije Telekoma iznosi 2,27 evra. Do sada se o vrednosti potencijalnog paketa koji će građani dobiti u javnosti spekulisalo na više načina, ali nijedna od tih procena nije „pogodila” cenu od 70 evra. Naime, ukoliko bi se uzela procena privatizacionog savetnika da ta kompanija vredi 2,4 milijarde evra, „besplatni paket” bi vredeo 75 evra.

Ukoliko bi kao osnov bila uzeta knjigovodstvena vrednost kompanije od 1,4 milijarde, onda bi građanima trebalo da pripadne 46 evra, dok su u Agenciji za privatizaciju ranije taj paket procenili na 60 evra. Sličnu vrednost, oko 59 evra, on bi imao i kada bi Vlada kao repernu uzela cenu po kojoj je nedavno od grčke kompanije OTE otkupila manjinski paket od 20 odsto akcijskog kapitala. Kako god bilo, Vlada nije saopštila ništa o načinu na koji je izračunala cenu Telekomove akcije pa će to do daljnjeg ostati nepoznanica.

 

Pred prethodne izbore vlasti su građanima u žaru kampanje obećale da će od besplatnih akcija javnih i državnih preduzeća dobiti hiljadu evra, a danas je jasno koliko je to obećanje bilo prenaduvano. Trenutno jedna akcija NIS-a vredi 661 dinar, a Aerodroma 480. To znači da bi, ukoliko bi danas na berzi želeo da ih unovči, građanin mogao dobiti 3.785 dinara, odnosno 34 evra. Ukoliko procena Vlade o vrednosti Telekoma bude makar približno tačna, to bi značilo da smo do sada dobili beslatne akcije vredne stotinak evra, odnosno deset puta manje od olako obećanog bogatstva zabadava.

Doduše, građanima je za podelu ostalo još jedno preduzeće, i to najveća „zlatna koka”, Elektroprivreda Srbije. Gotovo je nemoguće proceniti koliko bi EPS mogao vredeti ukoliko bi se jednog dana pojavio na berzi – pre svega zato što se uopšte ne zna da li će se to dogoditi, i kada, ali i zato što cene elektroenergetskih kompanija drastično zavise od cene struje. Odnosno, ukoliko bi EPS u trenutku kada izađe na slobodno tržište, i dalje, kao sada, prodavao struju jeftinije od tržišne cene, i njegova vrednost bila bi niža. Ukoliko bi je prodavao skuplje, toliko bi rasla i njegova cena.

Po procenama analitičara Erste grupe, podela besplatnih akcija EPS-a mogla bi se desiti najverovatnije u 2013. godini. Ministarstvo energetike je procenilo EPS na oko pet milijardi evra. Ako se to pokaže tačnim, onda bi građani od EPS-a mogli očekivati po 150 evra. S druge strane, neke procene kazuju da bi, uz više cene struje, i EPS mogao vredeti osetno više.

Akcije preostala dva preduzeća prvobitno namenjenih za besplatnu podelu – „Jat evejza” i „Galenike” – građani sigurno nikad neće videti, a pitanje je da li će te dve kompanije uopšte opstati u sadašnjem obliku. Građani bi trebalo da dobiju i po sedam deonica Akcionarskog fonda pojedinačne vrednosti 550 dinara.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana