Nema boljeg posla od državnog

Objavljeno: 23.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Više od 40.000 mladih prijavilo se za samo 285 radnih mesta koja su ponuđena u velikim javnim preduzećima. To samo dokazuje da nema boljeg posla od - državnog.

Plata stiže redovno i veća je nego u privredi, a otkaz je gotovo nezamisliv. Penzija je izvesna, a godišnji odmor niko ne dovodi u pitanje.
Ovako razmišljanja, očigledno, veliki broj kandidata koji se upravo utrkuju za zaposlenje u državnim firmama. Jer, više od 40.000 mladih prijavilo se prošle godine za samo 285 radnih mesta u EPS-u, Telekomu i RTS-u.

Najveći broj nezaposlenih u Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, posao čeka između četiri i šest godina. Malo više optimizma ulivaju brojke nacionalne službe za zapošljavanje, gde kažu da se visokoobrazovani načekaju i po godinu dana dok ne prime prvu platu. Na biro se iz više škole „preselio“ 7.881 diplomac i još 34.324 mladića i devojaka direktno sa fakulteta.

Elektroprivreda Srbije primila je prošle nedelje 110 mladih stručnjaka, koji će biti pripravnici tokom sledećih godinu dana. Računica pokazuje da je za svako od ovih radnih mesta stiglo po 172 prijave, što ne čudi kada je prosečna plata lane u EPS bila 61.919 dinara.

U uži krug probrano je 2.200 kandidata koji su ispunjavali uslove konkursa. Među odabranima najviše je diplomiranih inženjera mašinstva, elektrotehnike, rudarstva, ali i ekonomista i pravnika. Domaća elektroprivreda zapošljava oko 29.000 radnika, a prirodni odliv zaposlenih svake godine varira od 1.000 do 2.000.

- Bez mladih, stručnih i perspektivnih kadrova, ni EPS ne bi imao budućnost . Nama je neophodno da obnavljamo visokoobrazovane kadrove, jer prosečan radnik elektroprivrede ima 50 godina. Svi pripravnici završili su fakultet u roku, sa prosečnom ocenom 8,24 - kaže Dragomir Marković, prvi čovek ovog preduzeća.

Čak 4.020 kandidata prijavilo se jesenas na konkurs za posao u Telekomu Srbija, koji traži 75 saradnika. Posle više krugova selekcije, radnu knjižicu u srpskom „Telekomu“ dobilo je 73 kandidata.

Uz inženjere, Telekom je na ovom konkursu zaposlio i ekonomiste i pravnike. Tražilo se 75 stručnjaka u raznim oblastima, a najbolji su angažovani u oblasti ekonomije, marketinga, informaciono-komunikacionih tehnologija, zatim u oblasti ljudskih resursa, strategije, interne revizije, kao i na pravnim i logističkim poslovima.

- Prema statistikama, jedan kandidat se prosečno prijavio za osam različitih radnih mesta što je znatno usložnjavalo proces selekcije - kažu u Telekomu i dodaju da su uvereni da su kandidati koji su prošli strogu selekciju, zaista najbolji.

Za dva radna mesta u oblasti interne revizije nisu izabrani kandidati zbog nedostatka onih odgovarajuće stručnosti. Do kraja poslovne godine, kako najavljuju u ovoj kompaniji, za ovu oblast biće raspisan novi javni konkurs.

Tri kruga na nacionalnoj televiziji

Ovih dana i Radio-televizija Srbije proverava stručnost mladih saradnika, koji se od prošle godine dokazuju ne bi li dobili posao. U trećem krugu, budući TV režiseri i grafički dizajneri prvi će morati da pokažu svoje sposobnosti. Na konkurs RTS prošle godine prijavilo se 17.000 kandidata od kojih će biti izabrano tek „100 najboljih stručnjaka za 21. vek“.

Ubedljivo najveći broj kandidata želi da postane TV lice, a njih ima nekoliko hiljada. Kada se završi treći krug provera, odabrani će biti pozvani na intervju, koji predstavlja i poslednju proveru.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana