Ruske banke nude nove kredite ali ne i niže kamate

Objavljeno: 23.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Do kraja godine u Srbiji će poslovati tri ruske banke koje će, doneti nove vrste kredita, ali ne i niže kamate. One zbog strogih bankarskih pravila u EU imaju priliku da sa svojim kapitalom naprave značajniji prodor.

Sudeći prema najavama, više koristi od dolaska tih banaka imaće privreda. Ono što je startna prednost Rusa jeste što raspolažu velikim kapitalom. S druge strane, centrale zapadnoevropskih banaka moraju da se dokapitalizuju kako bi ispunile pravila EU pa se procenjuje da neće imati previše novca da plasiraju kod nas.

Austrijska Folks banka na jesen će promeniti ime u Sberbanka i tako će ova ruska banka ozvaničiti svoj ulazak u Srbiju. To je druga ruska banka, posle Moskovske, koja će raditi kod nas. Moskovska banka, inače, promoviše izlazak srpskih kompanija na tržište nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. U ponudi banke su ikrediti za finansiranje trgovine, ali i servisi na ruskom. U postupku je i odobravanje dozvole za rad Gasprom banci, što bi moglo da se završi u drugoj polovini godine.

Sudeći po najavi Sergeja Gorkova, zamenika predsednika uprave Sberbanke, fokus će biti na privredi.

- Poslovaćemo na tržišnim principima, što znači da u startu nećemo ponuditi niže kamatne stope od konkurencije - ističe Gorkov.

U Sberbanci ne kriju da svoju ulogu vide i u podršci ruskim kompanijama koje ovde posluju, kao i srpskim kompanijama koje posluju u Rusiji, Kazahstanu, Ukrajini i Belorusiji. Ako je suditi po iskustvu u Rusiji, klijenti ove banke kod nas mogli bi da očekuju da će im svi krediti osim hipotekanih biti odobreni u istom danu, a banka tamo odobrava i vojne hipotekarne kredite pripadnicima Vojske, tako da je sličan proizvod moguće očekivati i ovde.

Zoran Grubišić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, kaže da se na osnovu izjava zvaničnika čini da ova banka neće po svaku cenu podizati tržišno učešće i preuzimati od drugih banaka postojeće klijente.

- Orijentacija će biti na tome da podrže poslove ruskih kompanija sa firmama iz Srbije - ističe Grubišić.

Slično ocenjuje i ekonomista Goran Nikolić.

- Rusija je u situaciji koja je nekad bila nezamisliva. Imaju veliki kapital koji je posledica suficita u robnoj razmeni. S druge strane, banke u evrozoni moraju zbog novih pravila da povećavaju nivo kapitala što ih sprečava da imaju intenzivniju kreditnu aktivnost prema filijalama u drugim zemljama - zaključuje Nikolić.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana