S&P: Austrijske banke su slabo kapitalizirane

Objavljeno: 20.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

U slučaju ozbiljne krize, kapital austrijskih banaka bio bi izbrisan, čime bi se državu primoralo da ubrizga približno 23% BDP-a, upozorio je analitičar agencije, upozorio je analitičar agencije Standard & Poor's Alois Strasser u razgovoru za austrijske medije. 

- Činjenica je ta da su austrijske banke slabo kapitalizovane u poređenju s ostalim bankama u svetu - kazao je Strasser u razgovoru za austrijski list Die Presse u izdanju od petka.

Time je ponovio zabrinutosti koje je ta međunarodna agencija za kreditne rejtinge iskazala prilikom snižavanja kreditnog rejtinga Austrije u januaru.

 - One su uvek po kapitalizaciji na donjoj granici raspona, a čak i ako se sada primene mere dokapitalizacije i participirajući kapital pretvori u deoničke udele, austrijske banke neće biti puno snažnije. Verovatno će se nalaziti u donjem delu srednje kategorije, a to nije posebno snažno - dodao je.

Među vodećim austrijskim bankama nalaze se Erste Group, Raiffeisen Bank International i UniCreditov ogranak Bank Austria.

U slučaju ozbiljne krize koja bi se ogledala u nagloj recesiji, oštrom padu cena deonica i skoku nezaposlenosti, kapital austrijskih banaka bio bi izbrisan, čime bi se državu primoralo da ubrizga novčanu injekciju u iznosu od približno 23 odsto austrijskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), upozorio je Strasser.

S&P je Austriji već oduzeo vrhunski kreditni rejting najprije zbog zabrinutosti u vezi sposobnosti Evrope da suzbije dužničku krizu. Iz istih razloga agencija je snizila rejtinge devet zemalja članica evrozone.

Strasser se osvrnuo i na plan Austrije da do 2016. godine uravnoteži budžet, ocenivši ga potezom u pravom smeru, ali upozorio je da potencijalno vraćanje 'trostrukog A' rejtinga zavisi o tome hoće li se sprovesti plan, i to u delu predviđenih prihoda od poreza na finansijske transakcije i sklapanja sporazuma sa Švicarskom o suzbijanju porezne evazije.

 - Ostajem i dalje pri mišljenju da se tu ne radi o konačnom paketu konsolidacije - zaključio je u razgovoru za austrijski dnevni list. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana