Japan ispada iz lige najrazvijenih?

Objavljeno: 20.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, AFP, B92

Japan bi do 2050. mogao da ispadne iz lige najrazvijenih zemalja, navodi se u izveštaju Instituta za javnu politiku 21. veka.  Razlozi za to su smanjenje i starenje populacije, kao i usporavanje produktivnosti, koji utiču na slabljenje japanske ekonomije.

U izveštaju se navodi da će smanjenje radne snage, uzrokovano hronično niskom stopom nataliteta, zajedno sa manjim ušteđevinama i slabijim investicijama povući nekada snažnu ekonomiju na dole, prenosi agencija AFP.

Ova analitičko-savetnička organizacija, koja sarađuje sa japanskom ekonomskom federacijom Keidanren, tvrdi da će japanska ekonomija u 2030-im početi da slabi.

Japanski BDP će 2014. biti manji od BDP-a Indije. Japanska ekonomija je, pre nego što je prošle godine pretekla Kina, bila druga najveća ekonomija sveta.

Prema najmračnijem scenariju, japanska ekonomija će nastaviti da slabi zbog pogoršanja fiskalnih uslove, budući da će BDP potonuti do nivoa nakon koje više neće moći da se nalazi među najrazvijenijim svetskim ekonomijama.

Međutim, budućnost Japana ne mora da bude tako tmurna. Kada bi zakonodavci uspeli do 2040. povećaju učešće žena u radnoj snazi, kao što je to napravljeno u Švedskoj, ova bi zemlja ipak do 2050. mogla da bude četvrta najveća svetska ekonomija.

Zemlja izlazećeg sunca je u ligu svetskih ekonomija ušla 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, ali danas je opterećena javnim dugom koji je dvostruko veći od BDP-a, uz upozorenja analitičara da samo veći poresni prihodi ili smanjenje troškova mogu premostiti taj manjak.

Japanska populacija već je u opadanju zbog niske stope nataliteta i premale imigracije. Prema poslednjem izveštaju vlade objavljenom početkom ove godine, očekuje se da bi brojnost japanskog stanovništva u narednih 100 godina mogla biti smanjenja za čak dve trećine, piše B92. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana