Niko se ne odriče provizija

Objavljeno: 20.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Centralna banka Crne Gore pozvala je svoje banke da se uključe u platni promet sa Srbijom. U Centralnoj banci ove zemlje tvrde da nijedna crnogorska poslovna banka nije dostavila pismenu inicijativu.

Prednosti direktnog plaćanja preko Sistema međunarodnog kliringa u evrima, u odnosu na plaćanje posredstvom inokorespondentskih banaka su mnogo kraće vreme transakcije i nema nikakvih troškova, jer NBS ne naplaćuje nikakve provizije.

Šest godina posle razlaza Srbije i Crne Gore još nije moguće uplatiti novac direktno između dve države, pa od poslovnih aranžmana, ali i od privatnih potreba za slanje novca već godinama profitiraju strane banke koje naplaćuju paprene provizije.

U NBS koja je pre pet godina potpisala sporazum o klirinškom plaćanju sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, ali je pet banaka iz BiH prihvatilo taj dogovor, dok crnogorske nisu bile zainteresovane.

- Banke iz Srbije su odmah iskazale interes za učešće u međunarodnom kliringu plaćanja u evrima - trenutno u sistemu učestvuje 19 banaka iz Srbije i pet banaka iz BiH. Dokaz vrlo aktivnog učešća banaka iz Srbije je i višestruko povećanje broja i vrednosti plaćanja u 2011. godini, u odnosu na 2010. godinu - navode u NBS. 

U NLB Montenegro banci rekli su nam da su veoma zainteresovani za uspostavljanje direktnog platnog prometa sa Srbijom. Po rečima Srđana Radonjića, direktora sektora platnog prometa, ta banka već ima potpisan protokol o saradnji sa NLB Beogradom, kroz koji su uspeli da poboljšaju efikasnost i smanje troškove za klijente. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana