Kina će ublažiti monetarnu politiku

Objavljeno: 19.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Kina se sprema da ublaži monetarnu politiku i nizom mera poveća likvidnost u finansijskom sistemu kako bi sprečila naglo usporavanje privrede, preneli su tamošnji državni mediji, pozivajući se na izjave guvernera centralne banke.

Kako prenosi tamošnja državna novinska agencija Xinhua, neimenovani zvaničnik u kineskoj centralnoj banci kazao je da Kina planira da odlučno uvodi te mere, uključujući i one vezane za stopu obavezne rezerve banaka.

Takav izveštaj, objavljen u sredu kasno uveče, usledilo je nakon što su prošlonedeljni podaci pokazali da je ta druga najveće svetska ekonomija u prvom tromesečju porasla po najnižoj stopi u protekle gotovo tri godine, uz slabljenje aktivnosti proizvodnog sektora.

Pored zahteva vezanih uz obaveznu rezervu banaka, centralna banka najavila je da će takođe povećati likvidnost kroz svoje operacije na otvorenom tržištu, a koje se tiču prodaje i kupovine vrednosnih papira, čime se utiče i na obim kredita u privredi.

- Centralna banka i nadalje će sprovoditi promišljenu monetarnu politiku i održavati primereni nivo međubankarske likvidnosti kako bi olakšala stabilan i relativno brzi razvoj nacionalne ekonomije - kazao je zvaničnik.

Kina će pažljivo uskladiti monetarnu politiku kako bi omogućila daljnji rast bankarskih kreditnih plasmana, dodao je.

Kineska centralna banka od decembra je već u dva navrata smanjila stopu obaveznih rezervi banaka budući da nastoji osigurati dotok novca malim kompanijama i poljoprivrednom sektoru koji imaju ključnu ulogu u ekonomiji.

Tamošnje banke već su povećale kreditiranje, dodelivši u martu novih zajmova u iznosu 1.010 milijardi juana (160,3 milijarde dolara), nasuprot 710,7 milijardi juana kredita koje su odobrile mesecu ranije, pokazali su podaci.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana