Loši zajmovi u španskim bankama najviši u 16 i po godina

Objavljeno: 19.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

Udeo loših zajmova u kreditnim portfeljima španskih banaka u januaru je dostigao 8,2 odsto, što je njihov najviši nivo od  oktobra 1994. godine, jer taj sektor i dalje muku muči sa padom cena nekretnina i pretećom recesijom, pokazali su u sredu najnoviji podaci španske centralne banke.

Iznos loših zajmova u februaru je na mesečnom nivou uvećan za 3,8 milijardi evra, na 143,8 milijardi evra. Njihov udeo u januaru dosegnuo je 7,9 odsto ukupnog kreditnog portfelja.

Tamošnje banke suočene su sa novim talasom nenaplativih zajmova u okolnostima sve dublje ekonomske krize u toj zemlji, a analitičari kažu kako neke možda neće opstati zbog oštrih proračunskih rezova koje sprovodi vlada, čime će španskim domaćinstvima biti dodatno otežana otplata kredita.

Aktualna situacija, izazvana kolapsom španskog tržišta nekretnina u globalnoj krizi 2008. godine, ključni je problem tamošjih banaka koje su se našle u situaciji da im ostale institucije odbijaju da pozajmljuju novac, a neke od njih bile su primorane da se oslone na finanansiranje kod Evropske centralne banke (ECB).

A situaciju sa otplatom kredita tamošnjim potrošačima i domaćinstvima dodatno otežava i vrlo visoka nezaposlenost u toj zemlji, već najviša u EU, a očekuje se da će i na dalje rasti.

Cene nekretnina u prvom tromesečju su pale za 7,2 odsto u poređenju sa istim razdobljem godinu dana ranije, prema podacima španskog ministarstva za javne radove.

Španska centralna banka u utorak je odobrila planove povećanja kapitala svih 135 tamošnjih banaka, ali upozorila je da će možda teško ispuniti zahteve vlade. U pokušaju da uveri ulagače da zemlja neće biti primorana da traži međunarodni paket pomoći.

Madrid je postavio stroge zahteve vezane za dokapitalizaciju banaka kako bi se 'očistio' tamošnji bankovni sektor.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana