Dinar ipak jača pred izbore

Objavljeno: 19.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Dinar nastavlja da jača. Od kada je pre nedelju dana evro počeo da slabi, klizanje kursa nastavlja se svakodnevno, jednako snažno koliko je prethodno bio snažan i rast, ako ne i više od toga.

Preloman trenutak bio je 11. april kada je zaustavljen dotadašnji uzlet evropske monete. Sledećeg dana počela je apresijacija dinara, a Narodna banka Srbije je objavila da menja iznos obavezne rezerve banaka, u čemu pojedini ekonomisti vide razlog za sadašnji rast dinara. Drugi razlog vide u čistoj politici, odnosno nameri države da pred izbore podupre dinar u cilju dobijanja glasova, mada ova dva stava uopšte ne moraju biti u koliziji jedan s drugim. 

U svakom slučaju, stručnjaci se slažu da će i u narednim danima domaća valuta nastaviti da jača, što znači da ovo nije momenat za kupovinu deviza.

Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, kaže da je jačanje dinara bilo izvesno i očekivano od onog momenta kada je Narodna banka promenila nivo obavezne rezerve, smanjivši njen udeo u evrima i povećavši ga u dinarima.

- To dovodi do povećanja ponude evra na tržištu i tražnje za dinarima što jača domaću valutu. Ne bavim se metafizikom da bih mogao da prognoziram na kom će se nivou dinar tačno zaustaviti, ali očekujem da će njegovo jačanje biti veće od jedan odsto. Zato u narednim danima treba očekivati nastavak ovog trenda - tvrdi Stevanović, dodajući da je ovakav razvoj situacije i predvideo te na vreme uložio novac na pad kursa.

Narodna banka Srbije je 12. aprila odlučila da smanji deviznu obaveznu rezervu za jedan odsto na izvore finansiranja kraće od dve godine i za tri odsto na izvore iznad tri godine, kao i da deo rezerve u dinarima podigne za pet procenata. Istog dana dinar je počeo da jača. Dana 11. aprila kurs je bio na gotovo najvišoj tački od 111,70 dinara za evro, da bi dan kasnije pao na 111,56, pa na 111,52 i na kraju juče na 111,30. Današnji kurs zaustavio se na iznosu od 111,2235 dinara za evro, što znači da je za samo četiri dana trgovanja domaća valuta skočila za oko 50 para po evru.

Unekoliko drugačije objašnjenje za jačanje dinara nudi konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević, koji ocenjuje da je po sredi „patriotizam onih snaga na deviznom tržištu koje se trude da naša stvarnost pre izbora bude lepša“.

- To je ono što je ovde u pitanju. Da li će se taj patriotizam nastaviti i posle glasanja zavisi od toga koliko ćemo čekati na formiranje nove Vlade. Ako njeno sastavljanje bude išlo teško ne znam šta nam je činiti. Nakon toga mislim da će nova Vlada biti trezvenija, što znači da će dinar tada ponovo početi da pada. Dugoročno gledano, pad dinara je neminovan, jer nažalost srpska ekonomija ne može podneti ništa drugo do slabljenje domaće valute, koje bi joj povećalo međunarodnu konkurentnost
- tvrdi Kovačević.

Dinar je ove godine bio najjači 11. januara kada je kurs evra bio na nivou od 103,69. Od tog momenta domaća valuta je bila konstantno na silaznoj putanji, uz dva nagla skoka početkom i krajem februara. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana