Kriza iznad glave, visok nivo nezaposlenosti

Objavljeno: 19.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Najvažnije svetske ekonomije i dalje se suočavaju sa važnim preprekama u svom ekonomskom rastu, dok je rizik nove krize i dalje nad glavom, što bi moglo da pogodi kako razvijene, tako i takozvane pomaljajuće ekonomije.

Ovo je glavna poruka iz upravo objavljene „Svetske ekonomske prognoze”, koju dva puta godišnje pripremaju stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda, uoči prolećnog i jesenjeg zasedanja dve globalne finansijske institucije (druga je Svetska banka).
Najnovija prognoza nešto je tamnija od prethodne, objavljene u septembru, a glavni razlog za povećani pesimizam su problemi u fiskalnim bilansima i bankarskom sektoru vodećih ekonomija.

Zbog toga će rast biti anemičan, a nezaposlenost ostati visoka, pogotovo u Evropi. Sa druge strane, finansijske neizvesnosti smanjuju apetite za investicione rizike i u „pomaljajućim” ekonomijama (Kina, Indija, Brazil…) koje će međutim i dalje imati pristojan rast i zbog toga zadržati novostečenu ulogu lokomotiva globalne ekonomije.

MMF ukazuje i na „geopolitičke tenzije” koje bi mogle da utiču na cene nafte, kao na opšti faktor rizika. Taj geopolitički prostor se ne navodi poimence, ali nema sumnji da je reč o napetostima koje proizvodi sukob vodećih svetskih sila, SAD pre svega, sa Iranom zbog njegovih nuklearnih planova.

Među glavnim faktorima rizika je i mogućnosti „nove akutne krize u Evropi” (odnosno u evrozoni), koja bi mogla da bude rezultat tamošnjih fiskalnih, konkurentskih, pa i političkih kriza u pojedinim zemljama.

Prema najnovijim procenama MMF-a, stopa rasta u razvijenim ekonomijama ove godine će iznositi 1,4 odsto, a dva odsto za 2013. Evrozona će ove godine biti u recesiji (-0,3 odsto), da bi dogodine porasla samo za 0,9 odsto.Ekonomiji SAD se ove godine prognozira rast od 2,1 odsto, a dogodine od 2,4.Kina i Indija zadržavaju svoju visoku dinamiku rasta, mada nešto nižu nego prethodnih godina: 8,2 ove i 8,8 odsto iduće godine u slučaju Kine, odnosno 6,9 i 7,3 za Indiju.

Srbija: bolje u 2013.

MMF prognozira da će ekonomija Srbije ove godine zabeležiti rast od samo 0,5 odsto, dok bi 2013. u tom pogledu bila znatno uspešnija, sa tri odsto ekonomske ekspanzije. Ovogodišnja inflacija je projektovana na 4,1 odsto a dogodine će biti nešto veća, 4,3. Prognoza stope nezaposlenosti ostaje visoka: 23,9 odsto za ovu godinu i 23,6 za iduću. U tom pogledu, u Evropi su prilike lošije samo u Španiji: 24,2 odnosno 23,9 odsto.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana