Štednjom do izlaska iz krize

Objavljeno: 17.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

Nemačka kancelarka Angela Merkel otvorila je kampanju za ponovno osvajanje najmnogoljudnije nemačke države na izborima 13. maja pozivajući birače da podrže njenu politiku štednje kao ključni model rešavanja evropske dužničke krize, piše Bloomberg.

-Radi se delom o mogućnosti da oblikujemo vlastitu budućnost .Zemlje u Evropi koje su premašile visinu duga su toliko čvrsto u rukama finansijskih tržišta da više ne mogu samostalno da donose odluke. Moramo da pazimo da visoke kamatne stope na naš dug ne dovedu do tačke na kojoj ni mi ne možemo više da odlučujemo - izjavila je Merkel juče na skupu u gradu Münsteru u Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Njeni komentari naglasili su vladinu borbu protiv duga i deficita kao srž kampanje s kojom se njena Hrišćanska demokratska unija bori na izborima u dvema nemačkim saveznim državama sledećeg meseca. Glasački listići ponudi će trenutnu sliku podrške njenom upravljanju krizom kao i previranja sa Španijom.

Ovu poruku pojačao je ministar finansija Wolfgang Schaeuble, koji je rekao kako nikakva finansijska pomoć "neće rešiti problem" bez smanjenja duga i povećanja konkurentnosti, glavnih uzroka krize.

Evro je juče pao na manje od 1,30 dolara prvi put u dva meseca, nakon što su prinosi na španske akcije porasle na 6,16%, najviši nivo ove godine. Time je na 37 odsto porasla mogućnost da četvrta najveća evropska privreda neće moći da vraća svoje dugove, kako su se troškovi zaduživanja približili 7 odsto, nivo na kojoj su njeni susedi zatražili finansijsku pomoć.

- Nemačka je zbog svoje anti-krizne politike rezanja troškova suočena s kritikama od strane ekonomista, poput nobelovca Paula Krugmana. Španija treba novi lek jer njena priča "nema nikakvu sličnost i pouku iz priča toliko popularnih među evropskim dužnicima, naročito u Nemačkoj - rekao je Krugman juče za New York Times.

Investitor i milijarder George Soros izjavio je da evropski ''Nemačkom-nadahnuti'' fiskalni pakt za promovisanje proračunske discipline ne može funkcionisati u svome sadašnjem obliku, te da je evro "slomljen i treba ga popraviti."

Merkel, obraćajući se pristalicama na gradskom trgu ispred katedrale u Münsteru, nije spomenula Španiju. Schleswig-Holstein glasa 6. maja, nakon čega sledi Severna Rajna-Vestfalija, koju čini gotovo četvrtinu od nemačkih 82 miliona stanovnika.

Merkel će nastojati da ponovno preuzme Severnu Rajnu-Vestfaliju nakon što su oteli socijaldemokrati na izborima u maju  2010., nekoliko dana nakon dogovaranja prvih poteza spašavanja Grčke. Taj rezultat lišio je kancelarku većine u Gornjem domu nacionalnog parlamenta, Bundesratu.
Birači sada mogu da biraju između "života na posuđeni novac" i "dobre budućnosti za vas i vašu decu" koja zahteva smanjenje državnog duga, kazala je Merkel. 

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana